Vizörden baktığınızda görmüş olduğunuz tozlar sadece screen ve prizma arasındadır. Objektifin içindeki ya da ayna ve sensör üzerindeki tozları fiziksel olarak vizörden göremezsiniz. Gerçek anlamda sensörünüzün temizlik testini yapabilmeniz için; diyaframınız en kısık haldeyken (f22 gibi), açık gökyüzünü çekip bilgisayarınızda görüntüye yüzde yüz büyütüp bakmalısınız.
Yazar: Nazmi Kılıçer
Vizörden baktığınızda görmüş olduğunuz tozlar sadece screen ve prizma arasındadır. Objektifin içindeki ya da ayna ve sensör üzerindeki tozları fiziksel olarak vizörden göremezsiniz. Gerçek anlamda sensörünüzün temizlik testini yapabilmeniz için; diyaframınız en kısık haldeyken (f22 gibi), açık gökyüzünü çekip bilgisayarınızda görüntüye yüzde yüz büyütüp bakmalısınız.
Sensör Temizliği
Sensörü kendiniz temizlemek isterseniz bazı yardımcı malzemelere ihtiyacınız var. Ancak bunları yazmadan önce sizi uyarmak zorundayım. Sensör temizliği, oldukça riskli bir iştir. Eğer bir hata yaparsanız, makinenin obtüratör sistemine ve sensöre büyük zarar verirsiniz. Bu da çok pahalıya mal olan bir onarım gerektirir. Size önerim, öncelikle bu konuda ehliyetli yetkili servis ya da uzman kişilere temizliği yaptırmanız.
Yine de kendi temizliğini kendi yapmayı isteyenler için gerekli malzemeler:
1- Basınçlı hava uygulayabileceğiniz el puarı ya da sıvı püskürtmeyen basmalı hava tüpü,
2- Sensör için plastik temizlik spatulası,
3- Sensörler için özel üretilmiş bez ya da kağıt,
4- Sensör temizlik sıvısı.
DSLR fotoğraf makinelerinin ortak problemi toz!
Sensörü normal oda ya da açık alanda açarsanız temizleme şansınız olmadığı gibi, daha fazla toza maruz bırakırsınız. O nedenle tozdan uzak mutfak veya banyo tezgahı bu iş için en uygun yerlerdir.
Makinenizi temizlemeden önce menüden “sensör temizlik” moduna girmeyi ve temizlik bittikten sonra çıkmayı bilmeniz gerekir. Makine pilleri tamamen dolu olmalıdır. Menüden sensör temizlik modu seçildiğinde (her makineye göre değişir), bir dizi işlemden sonra makine aynasını kaldırır, obtüratör sistemini tamamen açarak, öylece bekler ve sensör ile sizi yüz yüze getirir.
Eğer sensör tozlanması bir gezide oluşursa, sadece hava kullanarak büyük partiküller veya havlardan kurtulabilirsiniz.
El pompası “puar” ya da basınçlı hava tüpünü kullanarak sensöre hava uygulayın ve süratle sensörü kapatın. Daha önceden özellikle arka lens elamanı ve bayonet bölümünü temizlediğiniz objektifinizi takabilirsiniz.
Yukarıda örneklediğimiz gibi test çekimini tekrar yapmanız gerekir.
Bu görüntüye makineniniz LCD büyütme oranı iyi ise seyretme modunda, değilse görüntüyü bilgisayarınıza taşıyarak kontrol edebilirsiniz. Temizlik başarılı olmadıysa daha önce yaptığınız işlemleri tekrarlayabilirsiniz. Sensör temizlik sıvısı emdirilmiş spatulayla yalnızca bir gidiş ve bir geliş olacak şekilde sensörü boydan boya silebilirsiniz. Spatulayı ancak bir kez kullanabilirsiniz. Gidiş yönü bitince spatulayı çevirip dönüş yönünde silebilirsiniz. Bu işlemden sonra test çekimi yapıp kontrol edebilirsiniz. Tozsuz, başarılı çekimler dilerim.
* Bu yazı Fotoğraf Dergisi’nde yayınlanmıştır.
YORUMLAR
Merhabalar,
ben Nikon d3200 makina aldim ve vizörden baktigimda toz tanecikleri gördüm makinayi geri götürdüm ve yenisini verdiler hic fazla kullanmadan bir kac ckimden sonra ayni problem gene cikti ben makinami cok titiz kullaniyorum oturma odasindan cikmadan bu problemle karsilastim neden olabilir.yardimci olursaniz sevinirim.
Selamlar
Arkadaşlar makinemde sanıyorum tozla ilgili bir sorun var. Sensör tozlanması da var fakat ekran gelmiyor. Kum fırtınası gibi bir alan düşünün ve makineyle o alanda kaldım. Uzun bir süre şu an deklanşöre basıyorum netliyor ama çekmiyor. Sorun sizce ne olabilir , yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim…