DSLR fotoğraf makinesi almaya karar veren pek çok kişinin ilk kez duyduğu bir ifadedir; full frame. Tanımı çok basit bir şekilde yapılabilir. Esas olan ise gerçekten full frame bir DSLR fotoğraf makinesine ihtiyacınız olup olmadığıdır. Sensörlerin dijital fotoğraf makinelerinin kalbi olduğu da söylenebilir. Bu sensörlerin çok temel olarak iki çeşidi ve birçok da fiziksel boyutu mevcuttur.
DSLR fotoğraf makinesi almaya karar veren pek çok kişinin ilk kez duyduğu bir ifadedir; full frame. Tanımı çok basit bir şekilde yapılabilir. Esas olan ise gerçekten full frame bir DSLR fotoğraf makinesine ihtiyacınız olup olmadığıdır.
Tüm dijital fotoğraf makinelerinde eskiden kullandığımız film yerine bir dijital görüntü algılayıcı ya da diğer tanımıyla sensörler kullanılır. Sensörlerin dijital fotoğraf makinelerinin kalbi olduğu da söylenebilir. Bu sensörlerin çok temel olarak iki çeşidi ve birçok da fiziksel boyutu mevcuttur. Bu bahsettiğimiz iki kavramı piksel değerleri ile karıştırmayın. Piyasadaki neredeyse tüm dijital fotoğraf makinelerinde iki çeşit sensör kullanılır. Bunlar; CCD ve CMOS olarak adlandırılır. Bu iki sensör çeşidi arasında bazı farklar olsa da, bu farklar özellikle son kullanıcılar tarafından pek önemsenmez.
Sensörler konusundaki diğer önemli bilgi ise fiziksel boyutlarıdır. Satılmakta olan kompakt fotoğraf makinelerinden DSLR makinelere kadar farklı birçok sınıf oluşmuştur. Bu farklı sınıflarda da farklı sensör boyutları kullanılır. Sensör üretimi pahalı bir süreçtir ve sensörlerin fiziksel boyutu büyüdükçe üretim süreci de zorlaşır ve fiyatları artar. Bu yüzden kompakt fotoğraf makinelerinin uygun fiyatlı olabilmesi için çok daha küçük sensör boyutları kullanılır. Analog fotoğraf makinelerinde kullanılan film boyutu ile aynı büyüklüğe sahip olan sensörlere ise, full frame (tam kare – 24x36mm) adı verilir.
Full Frame bir DSLR makineyi kimler tercih etmeli?
Full frame bir sensör demek, çok basit manada, daha kaliteli fotoğraflar anlamına gelir. Tabi burada fotoğrafın temelini oluşturan unsurları ve ışık, kompozisyon gibi ayarları konuşmuyoruz. Sensör boyutu büyüdükçe görüntü kalitesi artar, nispeten noise (dijital kirlilik) oranı düşer. Ayrıca full frame DSLR makineler diğerlerine göre daha sağlam ve dayanıklı bir yapıda tasarlanır. Full frame makineleri günümüzde daha çok profesyonel fotoğrafçıların kullandığını görebilirsiniz. Reklam, moda, seyahat, gezi fotoğrafçılarının yanında gazetecilerin de full frame DSLR makineler kullandıklarını görebilirsiniz.
Full frame DSLR makinelere takılan objektifler üzerlerindeki “mm” değerleri ile kullanılabilir. Full frame sensör boyutundan daha küçük DSLR makinelerde ise fokal çarpan söz konusudur. Full frame sensörden örneğin %50 daha küçük bir sensör için fokal çarpan 1.5x’dir. Yani böyle bir makineye takılacak 100mm’lik bir objektif, 150mm olarak kullanılabilir. Fokal çarpan olayı geniş açı kullanımı için sorun yaratsa da daha çok tele objektifler kullananlar için bir avantaj da olabilir.
* Bu yazı, 26.09.2012 tarihinde Milliyet Gazetesi Cadde Eki’nde Menderes Özel’in köşesinde yayınlanan ve Ömer Serkan Bakır’ın yanıtladığı sorulardan derlenmiştir.
YORUMLAR
Cok guzel bir yazi olmus. Emeginize saglik
Ornek:
Canon 5D Mark II : Full Frame
Canon 7D : Crop