Amerika ve Avrupa’da Mart ayında, Türkiye’de ise Nisan sonunda satışa başlanan iPad2 çılgınlığı devam ediyor. Tablet bilgisaya
Amerika ve Avrupa’da Mart ayında, Türkiye’de ise Nisan sonunda satışa başlanan iPad2 çılgınlığı devam ediyor. Tablet bilgisayar pazarında pek çok kişiye göre tartışmasız bir numara olan Apple iPad modelinin ikinci jenerasyonu bazı yeni özelliklere ve değişikliklere sahip. İlk bakışta “daha ince, daha hafif ve daha hızlı” olduğunu söyleyebilirim. Tablet bilgisayar ya da dokunmatik ekranlı cep telefonları yeni bir ürün kategorisi değil. Yıllardır piyasada pek çok markanın dokunmatik ekranlı ürünleri satılırken ne olduysa Apple’ın iPhone ve iPad modellerini tasarlaması ile oldu. Bir anda onlarca marka, uygulama geliştiriciler ve yan ürünler tasarlayan şirketler müthiş bir pazarın farkına vardı. Esasında ağız alışkanlığı ile tablet bilgisayar falan diyoruz ama esasında Apple iPad, BlackBerry PlayBook ve Samsung Galaxy Tab modelleri bir bilgisayardan çok daha fazlasını size sunuyor. Hatta bazı yerlerde karşılaştırma yapmak bile gereksiz kalıyor.
Şu ana kadar iPhone ya da iPad kullanmamış biri olarak Nisan ayında Amerika’ya gittiğimde bir tane iPad2 almaya karar verdim. Ancak Apple Store’ların kapısında hala kuyruklar olduğunu bildiğim için gitmeden 4 hafta önce siparişimi verdim. Sonuç olarak bir adet iPad2 edindim. 3 hafta kurcaladıktan ve bir hayli araştırma yaptıktan sonra bu test yazısını yazmaya karar verdim. Unutmadan, Nisan sonunda ülkemizde de satışa sunulan iPad2 için gayet iyi son kullanıcı fiyatları açıklandı. Tek sorun ürünü bulmak! Firmanın Türkiye distribütörü az sayıda da olsa uygun fiyatlı iPad2 satarak paralel ithalatın da önünü almaya çalıştı. Böylece en azından paralel ithalatla gelen ürünlerden daha uygun fiyatlar açıklanmış oldu.
İlk Kullanım
iPad2’yi elinize alır almaz kullanmaya başlayamıyorsunuz. Önce bir bilgisayara bağlayıp iTunes hesabı açtırmanız ve kayıt olmanız gerekiyor. Gözünüz korkmasın, basit bir kayıt işlemi bu sadece. Bu kayıt esnasında satın alacağınız uygulamaların ödemelerini nasıl yapacağınızı da seçiyorsunuz. Yani kredi kartı bilginizi bir kere girdikten sonra her uygulama alacağınız zaman size tekrar tekrar sorulmuyor.
İlk sorulan sorulardan birinin cevabını yine hemen vereyim. iPad2’de USB veya hafıza kartı girişi yok. Aldığınız cihazın depolama kapasitesi neyse onunla idare etmek zorundasınız. Cihazın bilgisayarlardan farklı olarak kendine özgü bir veri paylaşım ve dağıtım yöntemi var. Aklınıza gelen her şeyi anında iPad içerisine aktaramıyorsunuz. iTunes denilen programı daha önce kullanmadıysanız başta birkaç gün zorluk çekebilirsiniz. Ancak sevin ya da sevmeyin bu programı mecburen öğrenmek zorundasınız.
Kamera Bağlantı Kiti
Fotoğraf makinenizi iPad’e bağlamak için ekstra satılan bir bağlantı kitini almanız gerekiyor. Bu bağlantı kablosu sayesinde dijital fotoğraf makinenizi iPad’e kolayca bağlayabilir ve çektiğiniz görüntüleri aktarabilirsiniz. Ayrıca yine bu bağlantı kiti ile SD hafıza kartlarınızdaki fotoğrafları da aktarabiliyorsunuz.
Görsel Şölen ve Sunum
Kamera kiti kullanarak veya bilgisayarınızdan aktardığınız fotoğraflarınızı içerisindeki fotoğraf gösterici ile görebilir, müzikli slayt gösterisi yapabilirsiniz. Yine ekstra olarak satılan VGA adaptörü ile herhangi bir projeksiyon cihazına bağlayabilirsiniz. Böylece sunum ya da fotoğraf gösterilerini iPad üzerinden de yapabilirsiniz.
Fotoğrafçılar için iPad Uygulamaları
Biraz iPad için sunulan uygulamalardan (applications) bahsetmek istiyorum. iPad için App Store ortamında yüzlerce başlık altında on binlerce uygulama bulmak mümkün. Oyunlar, müzik, iş, gezi, seyahat, finans, eğlence, spor başlıkları gibi fotoğraf başlığı altında da yine binlerce uygulama sizi bekliyor. Bu uygulamaların ücretsiz olanları da var, paralı satılanları da…
App Store’da iPad için ücretsiz birçok fotoğraf uygulamasını bulmak mümkün. Ancak ücretsiz uygulamaların bir kısmı sadece demo niteliğinde… Yani bir kısmı pek işinize yaramayabilir. Ben fotoğrafla ilgili şu uygulamaları denedim, öneririm, Photoshop Express, PhotoPad, Photogene, FreePaint2, Photo…me Lite, DB HD Free, ColorBlast! Lite, Effect, SketchBookX…
Bunlar gibi ücretsiz uygulamalar ya da birkaç dolara satın alabileceğiniz ücretli uygulamalar tabi ki bir bilgisayarda kullandığımız görüntü işleme yazılımları gibi olmayacaktır. Ancak bunları yan uygulamalar olarak düşünebilirsiniz. Kısa bir süre önce Adobe iPad kullanıcıları için üç yeni uygulamasını daha duyurdu. Bu uygulamalar esasında ileride geliştirilebilecek farklı fotoğraf uygulamaları için yazılım geliştiricilere de yol gösteriyor. Adobe’nin satışa sunduğu bu uygulamalar şunlar: Eazel, Color Lava ve Nav. 2 ile 5 dolar arasında değişen fiyatlarla satışa sunulan bu yeni uygulamalar bilgisayarınızdaki Photoshop ile bütünleşmiş halde çalışabiliyor.
Daha İnce, Daha Hafif
iPad2 önceki modelinden %33 daha ince ve %15 daha hafif olacak şekilde tasarlanmış. İlk modelini kullananlar varsa şunu dediğinizi duyar gibiyim: “Zaten bu da yeterince ince ve hafifti!”. Ama tasarımcılar böyle düşünmüyor sanırım. Evet, iPad2 gerçekten ince bir tasarıma sahip olmasına rağmen rahat bir çalışma platformu sunuyor. iPad2’nin ağırlığı ise 600 gram.
Eline daha önce dokunmatik ekranlı bir ürün almamış herhangi biri bile bu ürünü rahatlıkla kullanabilir. Dokunmatik ekran hassasiyeti Apple’ın bu ürünlerde neden bir adım önde olduğunu açıkça gösteriyor.
iPad2 siyah ve beyaz olarak iki renk seçeneği ile çıktı. Önceki versiyon gibi 16-32-64 GB’lık sadece Wi-Fi ve hem 3G hem Wi-Fi modelleri mevcut. Eğer her yerde kesintisiz internete bağlı kalmak gibi bir derdiniz yoksa sadece Wi-Fi modelleri de işinizi görecektir.
10 Saat Pil Ömrü
Yeni çift çekirdekli 1 Ghz A5 işlemcisi ile çok daha hızlı olan iPad2’nin yaklaşık 10 saatlik pil ömrü olduğu söyleniyor. Ben kullandığım süre içerisinde 10 saate kadar çalışamadım. Ama ortalama en az 7 saat gittiğini söyleyebilirim. Tabi pil ömrü süresini Wi-Fi, kamera, Bluetooth gibi eklentilerin ne kadar kullanıldığı çok fazla etkiliyor.
İki Kamera
iPad 2, ön ve arka yüzeyde iki kamera ile geliyor. Ön yüzdeki kamera VGA kalitesinde video kayıt yaparken, arka yüzeyindeki kamera 720p HD video kayıt özelliğine sahip. Fotoğraf kalitesi ise ne sizi ne beni memnun eder. Ama zaten iPad gibi bir cihazla fotoğraf çekmek pek de gerekli olmaz sanırım. Cihazla beraber gelen Face Time uygulaması ise ön yüzdeki kameranın ne işe yaradığını daha iyi anlatıyor. Face Time programı ile iPhone, iPad, iPod Touch ve Mac kullanıcıları arasında görüntülü konuşma yapılabiliyor ve Photo Booth ile farklı efektler kullanarak video kaydetme özelliği de yenilikler arasında.
Oyunlar Vazgeçilmez
Yön ölçümü ve açısal dengenin korunmasına yardımcı olan “Gyroscope” ve “Accelerometer” özellikleri sayesinde uygulamalar iPad'in hangi yöne doğru çevrildiğini daha kolay gösterebiliyor. Bu özellik ile oyunlarda 360 derece hissi uyandırmakta mümkün oluyor.
Smart Cover Hadisesi
iPad2 için özel olarak tasarlanmış Smart Cover adında bir de kapak var. Smart Cover, ince ve hafif profilini korurken iPad ekranı için de koruma sağlıyor ve aynı zamanda yazı yazmak veya video görüntülemek için stand şeklini de alıyor. Takmayı ve çıkartmayı kolaylaştıran, kendi kendini hizalayan ilginç bir manyetik menteşe ile tasarlanan iPad2 Smart Cover, açıldığında otomatik olarak iPad2’yi uyandırıyor ve kapandığında otomatik olarak uyutuyor. Smart Cover basit bir şey gibi görünse de fiyatı pek ucuz değil. Polyester ve deri olarak iki çeşidi var. Polyester olanın Türkiye fiyatı 100-120 TL arasında değişiyor.
YORUMLAR