1992 yılında kurulmuş olan ESET, dünya genelinde bireysel ve kurumsal kullanıcılara hitap eden güvenlik ürünleri geliştiriyor. ESET günümüzde tüm fotoğraf severlerin güvenlik açıklarına ve kişisel kullanımlara çok dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor ve bu konuda bazı önerileri gündeme getiriyor. İşte siber dünyada güvenli kalabilmek için bilgisayar kullanımında dikkat edilmesi gerekenler...
2000’li yılların başlarında hayatımıza daha yoğun bir şekilde girmeye başlayan dijital fotoğraf makinelerinin yanında bugün pek çok farklı ürün daha kullanmamız gerekiyor. Çektiğimiz fotoğrafları paylaşmamız, işlememiz, depolamamız için bilgisayarlar, hard diskler, USB bellekler, hafıza kartları gibi ürünler kullanıyoruz. Tüm bu teknolojik cihazların ve ürünlerin getirdiği bazı güvenlik açıklarını ise çoğu zaman pek önemsemiyoruz. Günlerce emek harcayıp çektiğiniz fotoğrafları ya da gelecek nesillere güvenle saklamak istediğiniz aile fotoğraflarınızı güvenle korumak için bazı kurallara dikkat etmeniz gerekiyor.
Örneğin, 2011 yılı boyunca bilgisayarlara virüsler, dünyada en çok USB ya da SD kart gibi çıkarılabilir aygıtlar yoluyla bulaştı. Virüslerin bu şekilde hızla yayılabilmesi ve bu cihazların bilgisayara takıldığı an çalışması, siber suçluların baskın şekilde bu alana yönelmelerini beraberinde getirdi.
Bu aygıtların kontrol edilmesine yönelik arayışlar üzerine ESET, NOD32 Antivirüs ve Smart Security ürünlerinin en yeni sürümünde Çıkarılabilir Aygıt Kontrolü’nü (Device Protection) devreye soktu. Bu özellik kullanıcıya gelişmiş, özelleştirilebilir ve pratik bir çıkarılabilir aygıt denetimi ve koruması sağlıyor.
1992 yılında kurulmuş olan ESET, dünya genelinde bireysel ve kurumsal kullanıcılara hitap eden güvenlik ürünleri geliştiriyor. ESET günümüzde tüm fotoğraf severlerin güvenlik açıklarına ve kişisel kullanımlara çok dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor ve bu konuda bazı önerileri gündeme getiriyor. İşte siber dünyada güvenli kalabilmek için bilgisayar kullanımında dikkat edilmesi gerekenler…
- Korunmak virüsü temizlemekten daha iyidir. Fotoğraflarınızı mutlaka yedekleyin ve güvenli bir ortamda saklayın. Böylece bilgisayarınız ya da tabletiniz çalındığı veya kaybolduğu zaman verilerinizi de kaybetmemiş olursunuz.
- Birden fazla yedek alın. Sizin için çok önemli ve kaybedemeyeceğiniz fotoğraflar varsa birden fazla yedeğini alın ve bu yedekleri ayrı mekanlarda bulundurun.
- Karmaşık şifreler kullanın: Fotoğraflarınızın bulunduğu veri depolama cihazları her zaman şifre korumalı olsun. Kullandığınız şifreleri “123456“ gibi basit değil, harfli-rakamlı karmaşık şekilde oluşturun. Hatta en iyisi özel bir şekilde şifrelenmiş (encrypt) olursa yanlış ellere geçtiğinde işe yaramaz hale gelsin.
- Taşınabilir diskleri ve USB aygıtları virüse karşı kontrol edin: Taşınabilir aygıtlar şu anda virüslerin yayılmasını sağlayan en yaygın taşıyıcı durumundalar. Taşınabilir diskinizi güncel bir virüs tarayıcı ile zaman zaman tarayın. Bunu yapmadan önce, virüslerin sadece taşınabilir medyayı (USB bellek) takınca bulaşabilmesine sebep olan AutoRun (otomatik çalıştır) özelliğini devre dışı bırakın. Bir ipucu daha: dijital fotoğraf makinesi hafıza kartını ilk kullanımdan önce makine içinde formatlayın. Yeni belleklerde virüs olma olasılığı düşük de olsa bu işlemle bu riski tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.
- Antivirus yazılımı yükleyin ve güncelleyin: Her zaman antivirüs programı kullanın ve sürekli son sürüm kullanıldığından emin olun.
- Orijinal antivirüs yazılımları kullanın. İnternette veya elden ele dolaşan nereden geldiği belli olmayan antirüs yazılımlarını kullanmayın. Bu yazılımların bir kısmı sandığınız gibi bilgisayarınızı virüs ve tehditlere karşı korumayacağı gibi kötü amaçlı da olabilir.
- Sistem yamalarını ihmal etmeyin: İşletim sisteminde oluşan açıklar, siber suçlular tarafından önemli bir virüs bulaştırma araçı olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle bilgisayarınızdaki güncelleme uyarılarını dikkate alın ve sistem yamalarını yüklemeyi ihmal etmeyin.
- Veri hırsızlarına karşı dikkatli olun: İnternet kafelerde bilgisayar kullanırken internet bankacılığı, e-posta şifreleriniz, sosyal medya siteleri giriş bilgileriniz gibi önemli bilgileri girmekten kaçınmaya dikkat edin. Bu makinelerde keylogger (klavyeden basılan tuşları kaydeden ve şifrelerinizi çalabilen kötü niyetli bir yazılım türü) olabilir. Ayrıca USB belleklerinizi kullanırken de zararlı yazılım bulaştırabilme olasılığı bulunduğunu da unutmayın.
- Bilgisayarınızı taratın: Mümkün olan yerde taşınabilir bilgisayarınızı, telefonunuzu, hafıza kartlarınızı, USB belleğinizi güvendiğiniz bir online tarayıcı ile virüslere karşı tarayın. Bu tür bir online tarayıcı ESET web sitesinde mevcut. http://www.eset.com/tr/home/products/online-scanner/ adresinden bu tarayıcıya ulaşılabilirsiniz.
- Akıllı telefonların da güvenliği sağlanmalı: Pek çok veri ya da fotoğraf barındıran akıllı telefonlar da internet bağlantıları nedeniyle risk altında. Ayrıca hafıza kartlarının telefonlarda da kullanıldığını unutmayalım. Henüz çok baskın hedef olmamakla birlikte akıllı telefonlar da giderek daha çok saldırıya uğruyor. ESET Mobile Security gibi mobil güvenlik yazılımları akıllı telefonları ve içindeki verileri dijital saldırılara karşı koruyor.
ESET ve Stratus Hakkında
1992 yılında kurulmuş olan ESET, dünya genelinde bireysel ve kurumsal kullanıcılara hitap eden güvenlik ürünleri geliştiriyor. ESET NOD32 Antivirus, proaktif zararlı yazılım tespitinde piyasa lideri olarak hak kazandığı “VB100 Ödülü” sayısı ile dünya rekorunu elinde bulunduruyor. ESET, testin gerçekleştirilmeye başlandığı 1998 yılından bu yana hiçbir yaygın (in-the-wild) tehdidi kaçırmadı. ESET NOD32 Antivirus, ESET Smart Security ve Mac için ESET Cybersecurity dünya genelinde milyonlarca kullanıcı tarafından güvenilir bulunarak tavsiye ediliyor. Genel Merkezi Bratislava/Slovakya’da bulunan ESET’in, San Diego/USA, Buenos Aires/Arjantin, Prag/Çek Cumhuriyeti ve Singapur’da bölge ofisleri bulunuyor. Ayrıca Bratislava, San Diego, Prag, Krakow/Polonya, Montreal/Kanada ve Moskova/Rusya’da zararlı yazılım araştırma merkezleri var. ESET’in 180’den fazla ülkede iş ortakları mevcut. Şirket, Deloitte’s Technology Fast 500’de sürekli olarak Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinin en hızlı büyüyen teknoloji şirketleri arasında yer alıyor. ESET ve ürünleri hakkında daha fazla bilgi için www.eset.com.tr veya www.nod32.com.tr sayfaları ziyaret edilebilir.
Stratus Bilişim Sistemleri Tic. A.Ş., 2004 yılından bu yana ESET’in Türkiye Distribütörü olarak hizmet veriyor. Bir çok platform için ölçeklenebilir çok katmanlı güvenlik çözümlerinin ithalatçısı ve distribütörü olarak kanal üzerinden bayilere satış ve destek veren bir teknoloji firması olan Stratus, İstanbul merkezli olarak faaliyet gösteriyor. Firmanın Ankara’da bir şubesi bulunuyor. Ayrıntılı bilgi için www.stratus.com.tr
YORUMLAR