Türkiye’nin en önemli uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul, 6.yılında sanatseverleri daha geniş bir alanda yine ilklerle buluşturmaya devam ediyor. Contemporary İstanbul, 24-27 Kasım 2011 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ve yanındaki İstanbul Kongre Merkezi’nde yer alan toplam 12.500 m2’lik bir alanda gerçekleştiriliyor.
Türkiye’nin en önemli uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul, 6.yılında sanatseverleri yeni ve daha geniş bir alanda yine ilklerle buluşturmaya devam ediyor. Contemporary İstanbul, 24-27 Kasım 2011 tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ve yanındaki İstanbul Kongre Merkezi’nde yer alan toplam 12.500 m2’lik bir alanda gerçekleştiriliyor.
Cecilia Paredes
"Siren in the sea of roses", 2011, Alüminyum üzere lamda baskı, 90 x 100 cm
Arthobler Gallery, Oporto, Portugal
Contemporary İstanbul’a bu yıl 22 ayrı ülkeden 42’i yurtdışı ve 48’ü yurt içi olmak üzere 90 çağdaş sanat galerisi katılıyor. Uluslararası çağdaş sanat dünyası ve Türk sanatseverlerin merakla beklediği Contemporary İstanbul’da birçok önemli çağdaş sanat eseri ilk defa görülebiliyor.
BERNAR VENET
"ARCS CLASSIQUES", 2009, 4m10
Riff Art Projects, Paris, France
Türkiye’den ve dünyadan 526 sanatçıya ait 3000 eser arasında tabi ki fotoğraflar da bulunuyor. Daha önceki fuarlara göre bu sene fotoğraf sanatının çok daha iyi örneklerini görmek mümkün. Özellikle bazı galeriler fotoğrafa ayrı bir önem veriyor ve sanatçıları destekliyor.
Tabi fuarda her yerde fotoğraf var demek de pek doğru olmaz. Ancak yine de sergilenen fotoğraf miktarı ve genel kalite açısından önceki senelere göre bir adım öne geçildiği ortada… Görünürde “her şey sanat için” çizgisinde olan Contemporary İstanbul’un esasında çok büyük bir “sanat ticaret merkezi” olduğu gerçeğinin görülmesi gerekir. Esas önemli konu ise, koleksiyoncuların ve sanat alıcılarının fotoğrafa yeterince ilgi göstermemesi… Bunun doğal sonucunda da galeriler az sayıda fotoğrafçıyı temsil edip, eserlerini satıyor. Kısaca satabilecekleri fotoğrafları ve fotoğrafçıları seviyor.
Contemporary İstanbul’dan birkaç detay daha…
Türk çağdaş sanatı yanında çevre ülkelere (Balkanlar, Karadeniz, Orta Doğu ve Doğu Akdeniz ülkeleri) de ev sahipliği yaparak İstanbul’u merkez haline getirmeyi amaçlayan Contemporary İstanbul, her yıl “New Horizons – Yeni Ufuklar” adlı bölümde farklı ülkelere de yer veriyor. New Horizons başlığı altında bu yıl Körfez Bölgesi Ülkeleri’nden (Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Suudi Arabistan) altı sanat galerisi yer alacak.
CI’nin bu yılki yeniliklerinden biri Curatorial Projects; Contemporary İstanbul’da galerilerin yapıtları ve sanatçılarını sergileyeceği standların yanı sıra galerilerin özel projelerine ve Körfez Bölgesi Ülkeleri’nden sanatçıların eserlerine yer veriliyor. Genç küratör Selin Turam tarafından hazırlanan T(here) isimli sergide ziyaretçiler birçok farklı projeyi ve yapıtı bir arada görebilecekler. Seçkide Tony Cragg, Renata Poljak, Maitha Huraiz, Imran Channa, Haleh Anvari, Meeson Pae Yang, Erdağ Aksel, Canan Tolon, Volkan Aslan ve daha birçok sanatçının eserleri yer alacak.
Bu sene Video Cube alanında Kurye Sanat İnisiyatifi’nden Irmak ve Ceren Akman küratörlüğünü yaptığı bir video seçkisi gösteriliyor. Bu çağdaş sanatın en önemli alanlarından biri olan video sanatına dönük bir çalışma…
YORUMLAR