Canon’un kısa bir süre önce duyurduğu ve Canon hayranlarının merakla beklediği PowerShot G1 X modeli sonunda elimize ulaştı. Bu makine duyurulmadan önce Canon’un da aynasız bir fotoğraf makinesi yapabileceği konuşuluyordu. Ancak Canon bu beklentileri boşa çıkardı ve yüksek görüntü kalitesini yine kompakt bir gövde de sundu.
Canon’un kısa bir süre önce duyurduğu ve Canon hayranlarının merakla beklediği PowerShot G1 X modeli sonunda elimize ulaştı. Bu makine duyurulmadan önce Canon’un da aynasız bir fotoğraf makinesi yapabileceği konuşuluyordu. Ancak Canon bu beklentileri boşa çıkardı ve yüksek görüntü kalitesini yine kompakt bir gövde de sundu.
PoweShot G1 X’i iki haftadır test ediyoruz, kullanıyoruz. Bazı ürünleri elinize alır almaz size kalitesini anlatırya, işte PowerShot G1 X modeli de aynen öyle… Makineyi kutusundan çıkardığınız anda bunun kompakt seriden farklı bir model olduğunu, bir kare bile çekmeden size hissettirmesi bence mükemmel. G1 X, metal gövdeli ve 534 gram ağırlığında… Tutuşu, ergonomisi ve sağlamlığı gayet yerinde…
Büyük CMOS Sensör
G1 X, DSLR kalitesinde bir görüntü kalitesi üretmek için tasarlanmış. Bunu da büyük bir CMOS sensör ile yapıyor. 4:3 en-boy oranına sahip, 14.3 milyon piksel, 18,7x14mm ölçüsündeki CMOS sensör (yükseklik açısından EOS DSLR modellerinde kullanılan APS-C sensörlerine yakın ölçüde), EOS 600D ile aynı piksel boyutuna ve yapısına sahip. Ayrıca PowerShot G12’deki sensörden yaklaşık 6,3 kat daha büyük.
4x Optik Zoom (28-112mm)
PowerShot G1 X’in EOS sensör teknolojisi ile DIGIC 5 işlemci gücünü birleştiren bu fotoğraf makinesinde yeni, hassas bir Canon lens ile manuel kontrol özelliği de bulunuyor. G1 X modelinde EF lens serisi ile aynı tasarım, üretim ve kalite süreçleri kullanılarak geliştirilmiş, 28-112mm’lik optik zoom bulunuyor. Gelişmiş cam kaplama teknolojisini kullanan objektif, fotoğrafçıların hem kompakt boyut hem de keskin sonuçlar elde etmesini sağlıyor. 4x zoom objektif makine gövdesinin içine giriyor.
ISO 100-12800
Kompakt fotoğraf makinelerinin profesyoneller tarafından pek sevilmemesinin birkaç nedeni vardır. Küçük sensör yapıları, düşük ISO performansları ve optik kalitesizlik… G1 X modelinde sensör yapısının ne kadar büyütüldüğünü anlattık. Optik konusunda gayet başarılı sonuçlar aldığımızı söyleyebilirim. Bunu hem keskinlik hem alan derinliği performansı hem de AF hızı olarak söylüyorum. ISO performansını görmek içinse 100-200-400-800-1600-3200-6400-12800 olacak şekilde aynı ortamda fotoğraflar çektik. Sonuçları karşılaştırabilirsiniz. Şimdiye kadar incelediğimiz kompakt makinelere göre kıyaslanamaz bir sonuç aldık. ISO 100-200-400-800-1600 değerleri gayet başarılı. Bu değerlerin üzerinde ise detay kayıpları ve normal olarak yüksek noise problemleri ortaya çıkıyor.
Optik Görüntü Sabitleme
Objektif, optimum görüntü ve Full HD film netliği sağlamaya yardımcı olmak için 4 kademeli optik Görüntü Sabitleme (IS-Image Stabilizer) özelliğine sahip. Bu özellik fotoğrafçıların karanlık koşullarda görüntüleme yapmasına ve mümkün olandan 4 kademe daha yavaş hızda fotoğraf çekmesine olanak sağlıyor. Akıllı IS tarafından desteklenen optik Görüntü Sabitleme özelliği odak uzunluğunu, odak mesafesini ve makine hareketlerinin türünü analiz ediyor ve en uygun Görüntü Sabitleme modunu uyguluyor.
Örneğin; bir kaydırma hareketi algılandığında, Panning IS devreye giriyor ve hareketin çerçeve içinde daha sanatsal şekilde görüntülenmesi için sadece tek yönde sabitliyor. Hibrit IS teknolojisi fotoğraf makinesi titreşimi ile bağlantılı bulanıklık olmadan makro nesnelerin görüntülenmesini sağlıyor.
ND Filtre
Lenste bütünleşik 3 kademeli bir Nötr Yoğunluk (ND-Neutral Density) filtresi bulunuyor. Bu filtre, parlak ışıkta daha sığ alan derinliği elde etmek için daha geniş açıklıklar kullanılmasına veya hareketi bulanıklaştırmak için daha yavaş deklanşör hızları kullanılmasına izin veriyor.
Kapsamlı Kontrol
G1 X ile JPEG ya da RAW formatında fotoğraf çekmek mümkün. Yumuşak tonlamalar ve doğal renkler için 14-bit RAW çekimleri destekleniyor. Cihaz ile birlikte gelen Digital Photo Professional (DPP) yazılımı kullanılarak RAW fotoğraflar işlenebiliyor. PowerShot G1 X’de High-Speed Burst HQ özelliği bulunuyor. Bu sayede hızlı hareketleri dondurmak için 4.5 fps’de altı taneye kadar tam çözünürlükte fotoğraf çekilebiliyor. Kullanıcılar, alternatif olarak 1.9 fps’de kart kapasitesi dolana kadar da sürekli olarak JPEG formatında görüntüleme yapabiliyor.
Paslanmaz Çelik Gövde
PowerShot G1 X’in, sağlam, paslanmaz çelik kasası ve kompakt tasarımı ile dikkat çektiği bir gerçek. Değişken açılı 7,5cm'lik (3 inç) PureColor II VA LCD (920k) ekranın kalitesi yeterli… LCD’den bakıp fotoğraf çekmeye alışık olmayanlar ise diyoptri ayarı yapılabilen optik (OVF) vizör de kullanabilir.
YORUMLAR