Canon EOS R full frame aynasız modelini inceledik.
Yazı ve Fotoğraflar: Ömer Serkan Bakır
Yıllardır bizi “neden yapmıyor?” diye düşündürdükten sonra Canon da full frame aynasız modelini geçtiğimiz günlerde satışa sundu. Aslına bakacak olursanız bu ilk model Canon’daki ciddi bir değişimi de başlatmış oldu. Reklam kampanyalarında “Devir Değişti” sloganı ile yola çıkan Canon EOS R, önümüzdeki senelerde bizi nelerin beklediğinin de ilk sinyallerini vermiş oldu.
RF Bayonet Sistemi Neler Getirecek?
Tanıtılan Canon EOS R full frame aynasız modeli ile birlikte yeni RF bayonet sisteminin de duyurusu yapılmış oldu. Önümüzdeki günlerde RF sistemine sahip modellerin sayısı da artacak. EOS R ilk bakışta gelişmiş bir profesyonel fotoğraf makinesi olarak görülebilir. Yeni makine EOS 6D MII ve EOS 5D MIV’ün arasında bir yerde konumlandırılıyor. Ama yeni bir jenerasyona ait olduğunu elinize alır almaz size hissettiren bir yapıya sahip. RF bayonet sisteminde yeni çıkan ve önümüzdeki günlerde çıkacak olan tüm objektifler kullanılabiliyor. RF bayonet sistemi, 12 pimli bağlantısı, 20mm flanş mesafesi ve 54mm yuva çapıyla objektif tasarımlarında daha fazla esneklik kazandıracak gibi görünüyor.
RF bayonete sahip bu ilk modelle birlikte satışa sunulan yeni objektifler şöyle: RF 28-70mm f/2L USM, RF 50mm f/1.2L USM, RF 24-105mm f/4L IS USM ve RF 35mm f/1.8 Macro IS STM. Biz de incelememizde yeni RF 50mm f/1.2L USM objektifi denedik. Ayrıca üç yeni lens adaptörü ile EF ve EF-S objektifleri de kullanmak mümkün. Böylece Canon, EOS serisi için objektif yatırımı yapan kullanıcıları da bir ölçüde mutlu etmiş oldu.
Hızlı AF Performansı
Canon EOS R, yaklaşık 30,3 milyon etkin pikselli 35mm full frame CMOS sensöre ve yeni DIGIC 8 görüntü işlemcisine sahip. Makinenin en iyi özelliklerinden birisi de dünyanın en hızlı otomatik odaklanması (saniyede 0,05 – ve 8 kare/sn’ye kadar sürekli çekim) ve hareketli görüntüleri hızlı, doğru yakalama becerisiyle (sabit AF ve 5 kare/sn’ye kadar AF takibi ile) net görüntüler elde edebilme başarısı. Ayrıca, kendi sınıfındaki diğer fotoğraf makinelerinden iki kat daha fazla olan tam 5.655 seçilebilir AF pozisyonunun sezgisel olarak belirlenmesini sağlayan “Dokun ve Sürükle AF” özelliği de oldukça iyi.
Canon Camera Connect ve DPP Express
Tam manuel ses ayarı, hareketli ve dokunmatik LCD ekranı, manuel odak olanaklarına sahip EOS R daima açık Bluetooth özelliği sayesinde seyahatte, gezide her yerde çekimlerini akıllı telefonlarına anında aktarmak isteyenler için ideal bir seçenek. GPS verilerinin kaydedilmesine de imkan veren EOS R, Canon Camera Connect uygulaması üzerinden uzaktan çekim yapılmasını da sağlıyor. Bu uygulamayı yeni iPad Pro üzerinde denedik. Tabletin EOS R’ye bağlanması oldukça kolay ve hızlı oldu. Uygulamayı açtığınızda ilk önce makineye bağlanmanıza izin vermeniz gerekiyor. Daha sonra karşınıza iki seçenek çıkıyor. Makinedeki çekilen görüntülere erişebilir, onları tabletinize aktarabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise makinenizi uzaktan, tabletinizden kontrol ederek çekimlerinizi yapabilirsiniz. Bir tabletten bakarak çekim yapmak esasında pek de alışık olmadığımız bir şey. Ancak uygulama oldukça kullanışlı ve doğrusunu söylemek gerekirse epeyce eğlenceli… Makineyi uzaktan kontrol ederek tabletinizde çekim açınızı görebiliyor, istediğiniz yere dokunarak netlik yapabiliyorsunuz. +/- pozlama, ISO değeri, WB ayarı, AF noktaları ve yine daha birçok ayarı tabletiniz üzerinden yapmak mümkün.
iPad Pro ile kullandığımız bir diğer Canon uygulaması ise, Digital Photo Professional Express (DPP Express) oldu. Bir bilgisayara gerek olmadan her seviyede kullanıcının rahatlıkla kullanabileceği RAW/JPEG görüntü işleme, izleme ve düzenleme yazılımı DPP Express, EOS R ile de tam uyumlu olarak çalışıyor. Yeni uygulama, Camera Connect uygulamasıyla görüntülerin tablete aktarılmasını sağlayarak fotoğraflar üzerinde istenilen değişiklikleri yapabilmenizi sağlıyor. Tüm bu bağlantı, aktarım ve fotoğraf işleme özellikleri kullanıcı dostu bir arayüz ile yapılıyor ve teknik detaylarla sizi uğraştırmıyor.
Canon EOS R’nin gövde ağırlığı yaklaşık 660 gram ve fazla yer kaplamayan bir gövde büyüklüğüne sahip. Ancak tahmin edileceği gibi düşük diyafram değerine sahip objektifler tercih edildiğinde objektiflerin büyüklükleri ve ağırlıkları artmaya başlıyor. Tüm bunlara rağmen EOS R, Canon kullanıcıları için yeni bir dünyanın kapısını aralıyor.
Canon EOS R modelinin teknik özelliklerini burada bulabilirsiniz.
YORUMLAR