Son yıllarda yaptığımız uzun süreli kullanıcı testlerini bu sefer Canon’un EOS 60D modeli için Hindistan’da yaptık. 12 gün boyunca Kuzey Hindistan bölgesinde beş şehir dolaşarak, tozlu, kirli, ıslak, sarsıntılı ve zorlu pek çok ortamda hem EOS 60D’nin sınırlarını hem de Hindistan’ın renkli dünyasını keşfetmeye çalıştık.
Yazar: Ömer Serkan Bakır
Her yeni çıkan DSLR fotoğraf makinesini keşke imkanımız olsa da günlerce inceleyebilsek. Çünkü bir iki saat inceleyip doğru bir inceleme yapmak çoğu zaman pek sağlıklı olmayabiliyor. Son yıllarda yaptığımız uzun süreli kullanıcı testlerini bu sefer Canon’un EOS 60D modeli için Hindistan’da yaptık. 12 gün boyunca Kuzey Hindistan bölgesinde beş şehir dolaşarak, tozlu, kirli, ıslak, sarsıntılı ve zorlu pek çok ortamda hem EOS 60D’nin sınırlarını hem de Hindistan’ın renkli dünyasını keşfetmeye çalıştık.
Test fotoğrafları ve gezi yazısını okumak için tıklayınız…
Herkesin söylediği gibi Hindistan tam anlamıyla bir fotoğraf cenneti! Tabi aynı zamanda da bir kaos ortamı… Yani “objektifi nereye çevirirseniz orada mutlaka fotoğraflanacak bir şey olur” ya da “gözün kapalı çeksen iyi fotoğraf çıkar” gibi söylemleri pek doğru bulmadığımı hemen söylemek isterim. Evet, fotoğraflanabilecek çok şey var, ancak bunların arasından esas konuyu ayıklamak biraz zor. İsterseniz makine ile ilgili detaylara göz atmaya başlayalım.
18 Milyon piksel çözünürlük
Canon’un EOS serisinden duyurduğu son ürün olan 60D, yüksek çekim hızı, çözünürlüğü, oynar LCD ekranı ve yüksek ISO değerlerine ulaşabilmesi ile dikkat çekiyor. EOS 60D, 18 milyon pikselli bir makine ve daha önceki EOS 40D, 50D gibi modellerde olduğu gibi 1,6x çarpanlı ‘APS-C’ CMOS sensöre sahip. DIGIC 4 teknolojisine sahip EOS 60D, CMOS sensörünün dört kanal çıkışından alınan görüntü bilgisini hızlı bir şekilde işleyerek 5,3 kare/sn hızda ard arda 58 tam çözünürlüklü fotoğraf çekimi gerçekleştiriyor. Genellikle teknik özellikler arasında yazan “saniyede şu kadar fotoğraf çeker” ifadesi birçoğunuz için pek önemli olmayabilir. Ancak şunu söylemeliyim ki gerektiği yerde deklanşöre basıp elinizi kaldırmadan en azından 8-10 kare çekebileceğinizi ve bunu hızlı biçimde hafıza kartına aktarabileceğinizi bilmek içinizi rahatlatıyor.
100-6400 ISO aralığı
EOS 60D’nin standart 100-6400 aralığındaki ISO hızı, 12800 değerine kadar genişletilebiliyor. Hindistan gezimizde en çok 100-400 ISO aralığını kullandığımı söyleyebilirim. Ancak özellikle sabah erken saatlerde 1600 ISO’da çektiğim fotoğraflarda var. Tabi her zaman 400 ISO’nu üzerine çıkarken iki kere düşünmekte fayda var.
9 noktalı, tamamı çapraz (cross) tipte otomatik odak (AF) sistemi, f/2.8 değerinde hızlı lensler için ekstra hassas merkez noktası sayesinde hızlı ve net odaklanma sağlarken, fotoğrafçıların portre çekimlerinde ve güçlü bir atmosfer yaratmayı amaçladıkları çekimlerde sanatsal sonuçlar elde etmek için sığ bir alan derinliği kullanmalarına izin veriyor.
İlk kez EOS 7D modelinde kullanılan ve beğeni toplayan, 63 bölgeli, çift katmanlı sensörlü, Canon’un iFCL ölçüm sistemi özelliğine sahip olan EOS 60D’de, konunun konum bilgisi ‘Otomatik Odak’ sisteminden alınıyor ve hangi koşulda olursa olsun tutarlı net pozlama için renk ve ışık okumalarıyla birleştiriliyor. Entegre ‘Speedlite aktarıcı’, daha yaratıcı aydınlatma için çoklu ‘EX flaş ünitelerinin fotoğraf makinesi içinde kontrol edilmesini sağlıyor.
Tepe flaşını gezide çok az kullandım, ancak kullandığım yerlerde de çok iyi bir dolgu sağladı. Genellikle flaş kullanan biri değilim ama Canon’un EX serisi tepe flaşları ile çok yaratıcı çekimler yapabilmeniz de mümkün.
3 inç LCD
3 inç (7,7cm) değişken açılı, oynar LCD, daha fazla esneklik sağlayan ve fotoğrafçıların çekimlerini ayrıntılı görmelerine olanak veren 3:2 en/boy oranı ve 1.040.000 nokta çözünürlük özellikleriyle dikkat çekiyor. EOS serisi içerisinde de kullanılmaya başlanan oynar LCD özellikle Live View ve tabi ki video çekimlerinde çok işe yarıyor. Hatta bazı yerlerde sanki daha önce çektiğiniz fotoğraflara bakar gibi yaparak pek çok zor çekime de olanak sağlıyor.
Makine içerisinde RAW işleme
Genellikle seyahatlerimin çoğunda dosya formatı olarak hem RAW hem JPEG çekmeye çalışıyorum. Daha sonra basit işlerde kullanacağım bazı fotoğraflar için bilgisayar başında dakikalar harcamaktan pek hoşlanmıyorum. EOS 60D’de ilk defa uygulanan bir özellikle güçlü ‘DIGIC 4’ işlemcisi sayesinde, makine içinde RAW görüntü işlemesi destekleniyor. Parlaklık, kontrast, beyaz ayarı, optik bozulma ya da kromatik sapma düzeltisi gibi ayarların düzenlemesine izin veriliyor. Düzenlenen görüntü sonrasında baskıya, bilgisayara ve internete yüklemeye hazır bir JPEG görüntü olarak yeniden kaydediliyor.
Full HD video keyfi
EOS 60D, kullanıcı tarafından seçilebilir 30, 25 ve 24 kare/sn dahil çeşitli çekim hızlarıyla 1920x1080p Full HD video ve ayrıca 60 ve 50 kare/sn ile 720p video çekimi olanağı sunuyor. Objektif odak uzunluğunun yaklaşık yedi katı oranında etkin bir büyüme sağlamak üzere sensörün merkezi 640×480 piksel alanıyla kayıt yapan ‘Video Kırpma’ modu da kullanılabiliyor.
EOS 60D’nin video modunda bulunan ‘tam manuel kontrol’ özelliği, fotoğrafçıların kendi poz ve odak ayarlarını kullanmalarını ve Canon’un EF serisi objektiflerle elde edilen efektlerin avantajlarından yararlanmalarını sağlıyor.
EOS 60D, harici stereo mikrofon terminali ve ses kayıt seviyesini ayarlama özelliğiyle, televizyon yayıncılığı kalitesinde ses kaydı yaparken, kaydedilen sesin, videonun görsel kalitesine eşit olmasını garantiliyor. Doğrusunu söylemek gerekirse Hindistan gezisinde fotoğraf çekmeye odaklandığım için çok fazla video çekemedim. Ancak işi video çekmek olan kişiler bu ekstra özellikler ve opsiyonel olarak satın alacakları eklentiler ile olağanüstü çekimler yapacaklardır.
Ama arkadaşlarınıza çektiğiniz görüntüleri paylaşmak isterseniz işte o çok kolay. EOS 60D’de bulunan entegre HDMI bağlantı noktası, video ve görüntülerin herhangi bir HD özellikli televizyonda izlenmesini mümkün kılıyor.
Esnek kullanım
EOS 60D’nin tamamen yeniden tasarlanan gövdesi, güçlü ergonomik yapısı, kavisli biçimi ve yeni tuş düzeni fotoğrafçıların ayarları hızlı ve rahat bir şekilde değiştirmelerini sağlıyor. EOS 60D’yi battery grip ile beraber kullandım. Tek zorlandığım nokta, arka tarafında yan yana duran “izleme” ve “kilit açma” düğmeleri oldu. Arka tarafa bakmadan bu iki düğmeyi sürekli olarak karıştırdım.
Sıkça kullanılan fotoğraf makinesi kontrollerinin kolay erişim için bir araya toplandığı EOS 60D’de, başparmağınızı kullanarak hızlı bir şekilde menüleri çalıştırabiliyorsunuz. Ayrıca fotoğrafçıların ayarlara girmelerini sağlamak üzere Hızlı Kontrol Kadranı, Çoklu Kontrolör ve SET tuşu özelliklerinin hepsi tek bir Çoklu Kontrol Kadranı özelliğinde bulunurken Mod kadranı, çekim ortasında ayarların kazara değiştirilmesini önleyen bir kilit tuşu özelliğine sahip. İşte biraz önce sürekli karıştırdım dediğim düğme…
Yüksek kapasiteli SDXC hafıza kartlarını destekleyen EOS 60D, bu özelliğiyle 2TB’a kadar olan hafıza kartlarını destekliyor. Ancak şimdilik 16GB’lik SDHC hafıza kartları ile yetinmek zorundayım. Bu seyahatte de genellikle 8 ve 16GB’lik SDHC hafıza kartları kullandım. EOS serisinin bu orta seviye DSLR makinesinde fark ettiğiniz gibi CompactFlash değil SD hafıza kartları kullanılıyor. Bana soracak olursanız CompactFlash kartlara göre SD hazıfa kartlarını her zaman tercih ederim.
EOS 60D’de içeriği kablosuz olarak aktarmak isteyen fotoğrafçılar için ‘Eye-Fi’ bağlantılı işlevler bulunuyor. EOS 60D’nin kullanıcı arayüzünde özel bir Eye-Fi bölümü bulunuyor. Bu bölüm, pil ömründen tasarruf etmek amacıyla gerektiği zamanlarda Wi-Fi işlevinin kapatılmasını sağlıyor.
Sonuç
Gelelim sadede… Canon EOS 60D, orta seviyede bir DSLR olarak sağlam yapısı, Full HD video çekebilmesi, nispeten düşük noise seviyesi, kaliteli ve oynar LCD ekranı, SD hafıza kartları kullanması ve SDXC kartlarını desteklemesi, kolay ve hızlı menü sistemi, güçlü görüntü işlemcisi, hafif yapısı ve kullanıcı dostu özellikleri ile yarı profesyonel kullanıcıların tercih edebileceği bir makine.
Canon EOS 60D – Bazı Teknik Özellikler:
- 18 MP APS-C CMOS sensör (1,6x odak çarpanı)
- Basic + ile geliştirilmiş yaratıcı özellikler
- Değişken Açılı 3 inç (7,7cm) 3:2 en/boy oranlı LCD
- Manuel kontrollü Full HD video
- DIGIC 4 işlemci
- ISO 100-6400, H:12800
- 5.3 kare/sn çekimde yaklaşık 58 JPEG resim
- 9 noktalı, çapraz tipte AF Sistemi
- 63 bölgeli Çift katmanlı Sensörle iFCL ölçüm
- Entegre Speedlite aktarıcı
- Fotoğraf makinesi içinde RAW işleme
YORUMLAR