Bellek kartında silinmiş fotoğraflarınızı kurtarabilirsiniz!

Bellek kartında silinmiş fotoğraflarınızı kurtarabilirsiniz!

Veri kaybı, dijital ortamda çalışan herkesin başına gelebilir; bu basit bir gerçektir. Yerine konması olanaklı olmayan, değer verdiğimiz fotoğraflarımızın kaybolup gitmesi kabus gibidir. Anılarınızın görüntülerini, çocuklarınızın, artık hayatta olmayan aile büyüklerinizin fotoğraflarını bir gün gelip de tamamen kaybettiğinizi düşünün.

Toshiba FlashAir Wi-Fi SDHC Kart
Extreme Yarışlarda SanDisk Farkı!
Yüksek hızlı XQD bellek kartları görücüye çıktı

Yazar: Gökhan Korkmazgil

Veri kaybı, dijital ortamda çalışan herkesin başına gelebilir; bu basit bir gerçektir. Yerine konması olanaklı olmayan, değer verdiğimiz fotoğraflarımızın kaybolup gitmesi kabus gibidir. Anılarınızın görüntülerini, çocuklarınızın, artık hayatta olmayan aile büyüklerinizin fotoğraflarını bir gün gelip de tamamen kaybettiğinizi düşünün. Ya da çekimden döndünüz ve çok iyi fotoğraflar çektiğinizi düşünüyorsunuz. Bellek kartından fotoğrafları bilgisayarınıza aktardınız, bir sonraki kullanım için bellek kartındaki fotoğrafları sildiniz. Saha sonra bilgisayarda fotoğrafları izlemek ya da geliştirmek için bir klasöre kaydettiniz, bilgisayarınızı kapattınız. Sonraki günlerde bilgisayarı açıp fotoğrafları arıyorsunuz, yok, gitmiş! Ya sistem fotoğrafları kaydettiğiniz diski görmüyor, ya da bilgisayar hiç açılmıyor! Sistem arızası, virüs aktivitesi, yanlışlıkla silme, sabit disk hatası, elektrik kesilmesine bağlı veri bozulmaları başınıza gelebilecek felaketlerden bazılarıdır.

gkhafizak - Bellek kartında silinmiş fotoğraflarınızı kurtarabilirsiniz!

Fotoğraflarını birçok kez kaybetmiş ve bundan ders almış birisi olarak kendi pratiğimi ve izlediğim yolu aktarayım: Bellek kartımı ilk aldığımda onu içinden çıkardığım küçük kapaklı plastik kutucuğu atmıyorum. Çünkü veri koruma daha bellek kartı makineden çıkardığımız anda başlamalı. Makinemin yuvasından çıkardığım bellek kartını derhal bu kutucuğun içine yerleştiriyorum. Bu basit önlem ısı, fazla ışık, nem gibi etkenlerden kartımı korur. Bilgisayara aktarır aktarmaz oluşan fotoğraf klasörünü hemen bir DVD’ye kaydediyorum. DVD’yi yanlışlıkla silme diye bir şey olmaz. Bilgisayarım çökse bile bu DVD’yi başka bilgisayarda açabilirim. Daha sonra sabit diskte bu klasörün bir kopyasını alıyorum. Bu kopya klasördeki fotoğraflardan istemediklerimi siliyor, diğerlerini geliştirme, yeniden adlandırma gibi işlemlerden sonra fotoğraflarımı bulundurduğum sabit disk bölümünde arşivliyorum. İşlemlerden geçmiş bu yeni klasörü başka bir DVD’ye yeniden yazarak yedek arşivim için etiketliyorum. Böylece bir adet ham DVD, bir adet işlenmiş fotoğrafları içeren DVD, bu ikincisinin bir de sabit diskimde kopyası meydana gelmiş oluyor.

screenshot - Bellek kartında silinmiş fotoğraflarınızı kurtarabilirsiniz!

Yukarıdaki önlemlere alternatif ya da ek olarak fotoğraflarınızı internet üzerinden yedekleyebilirsiniz. Bu yöntem, onlara her yerden ulaşabilme gibi bir avantaj sağlar. Yine de istenmeyen durumlar oluşabilir. En basiti, online veri yedekleme siteleri ile bağlantınız kopabilir. Bu, sırf parolanızı hatırlayamadığınız için bile başınıza gelebilir. Çünkü online yedekleme çözümü sunan siteler izinsiz erişimi engellemek için sıkı bir şifreleme işlemi ile korunurlar. Fotoğraflarınız değerlidir. Onları kaybetmemek için öncelikle koruma önlemleri, olmazsa kurtarma işlemleri gündeme gelir.

Fotoğraflarınızı bilgisayara aktaramadan, daha bellek kartındayken kaybettiyseniz kurtarmak için yapabileceğiniz şeyler var. Üzerine yeni veri yazılarak kalıcı biçimde silinmiş fotoğraf dosyaları kurtarılamaz. Derhal bellek üzerine yeni veri yazılmasını engellemelisiniz. JPEG formatı, veri kurtarma işleminde en başarılı kurtarma yapılabilen dosya biçimlerindendir. Daha sonra bellek kartları için optimize edilmiş veri kurtarma programlarından birisini kullanarak silinmiş fotoğraflarınızı yeniden kazanmaya çalışmalısınız. Bu amaç için hazırlanmış programlardan bazıları şunlardır:

precovery - Bellek kartında silinmiş fotoğraflarınızı kurtarabilirsiniz!

Data Doctor Recovery – Memory Card Recovery http://www.datarecoverysoftware.com/

Pro Data Doctor http://www.datadoctor.in/

SanDisk RescuePro http://www.sandisk.com/products/software-and-services/data-recovery

Stellar Phoenix Photo Recovery http://www.stellarphotorecoverysoftware.com/

CardRecovery http://www.cardrecovery.com/

EaseUS http://www.easeus.com/

Recuva http://www.piriform.com/recuva

Bu programlardan bazıları ücretsizdir. Kurulum yapıldığında 3 – 5 MB yer kaplarlar, ücretli olanlar 50 USD civarındadır. Şimdilerde en popüler olan SanDisk RescuePRO programını örnek alarak devam edersek; kurulumu takiben programı çalıştırırız. Güzel bir artı özellik olarak, RescuePRO Türkçe arayüze sahiptir. Program hafıza kartlarından silinmiş, biçimlendirilmiş, kaybolmuş ya da bozulmuş resim, ses ve video dosyalarını kurtarabilir. Buna RAW formatında resim dosyaları da dahildir. Program tüm bellek kartı tipleri ile çalışabilir. 128 GB kapasiteye kadar olan bellek kartlarını destekler.  Kurtarmak istediğimiz bellek kartının takılı olduğu sürücüyü seçeriz. Program sürücüdeki kartı taramaya başlar. 8 GB’lık bir kart için bu tarama süresi 10 dakika kadar sürebilir. Tarama bitene kadar işlemi sonlandırmamalısınız. Bundan sonra program tüm kurtarılan dosyaları sabit diskinizde bir klasöre kopyalar. Bellek kartınız fotoğraf makinenizde formatlanmış bile olsa, silinmiş fotoğraflarınızın çoğunun kurtarılmış olduğunu ümit edebilirsiniz. Kurtarılma şansı en yüksek olan fotoğraflar, en son çekmiş olduklarınızdır.

YORUMLAR

WORDPRESS: 3
  • film zile için yerli film bir kaynak bu. Paylaşım için teşekkürler.

  • hafza krtmdaki fotolar grukmuyo

  • aydan 5 yıl

    Merhaba, öncelikle teşekkür ederim bu yazınız sayesinde hafıza kartında dosya kurtarma olabileceğini keşfettim. Sandisk’i indirdim ancak okuyucuda göremediğim fotoğraflar programda tarama sonrası görülürken, sabit diske dosya olarak atmıyor. Ne denediysem olmadı. Muhtemelen bir yöntemi var fakat bulamadım, yorumumu görüp cevap verirseniz çok sevinirim.