Aynasızlara Yeni Soluk: Canon EOS M

Canon bu kompakt sistem makinesini son EOS modeli olan 650D’deki APS-C boyutlu sensör ile donatmış. Bunun anlamı 18 milyon piksellik “Hibrid CMOS” yapıda 22.3x14.9 mm fiziksel boyutlu, dolayısıyla 1,6x odak çarpanına sahip bir sensör kullanıyor olduğudur.

Nikon J1 İnceleme – Video
Panasonic’in Yeni Aynasızı: Lumix GX1
Fujifilm X-Pro1 ile Aynasızlara Katıldı

Yazar: Gökhan Korkmazgil

Yaklaşık dört sene önce kompakt sistem makineler (aynasız fotoğraf makineleri) yeni bir sınıf olarak ortaya çıktığından beri üreticiler bu segmentte ürünler sunmaya devam ediyorlar. Ayna içermeyen kompakt bir gövdeye ve değiştirilebilir objektiflere sahip bu sınıfta büyük üreticiler peşpeşe ürünler piyasaya çıkarmıştı. Bugüne dek 10 üreticiden 46 ayrı aynasız model satışa sunuldu. Bunlardan başlıcaları olan Olympus PEN, Panasonic Lumix G, Samsung NX, Sony NEX, Fujifim X-Pro, Pentax Q ve Nikon 1 serilerinden sonra en son Canon da bu segmentte ilk ürünü olan EOS M ile sınıfa dahil oldu. Bir süreden beri Canon’un bu sınıfta bir ürün ortaya çıkaracağı söylentileri yaygınlaşmıştı. Söylentiler gerçeğe dönüştü, Canon kendi web sitesinde EOS 1100D ile başlayıp EOS-1D C’ye dek basitten karmaşığa doğru uzanan ürün gamının en başına EOS M adıyla bu ürünü yerleştirmiş.

Makine ilk izlenimlere bakıldığında içinde bulunduğu sınıfın felsefesine uygun üretilmiş: Yüksek fotoğraf kalitesi, esnek kullanım özellikleri ve elbette kolay taşınırlık gözetilmiş. Gelişmiş video özellikleri ve çok iyi fotoğraf kalitesinin mükemmel birleşimini yansıtan makine dört ayrı gövde rengiyle geliyor: Gümüş, kırmızı, siyah ve beyaz. Kompakt yapıda magnezyum alaşımlı gövdede dahili flaş bulunmuyor, üstteki flaş kızağı yeni 90 EX Speedlite flaş için hazır. Gövdede bir bakaç yok, harici bir bakaç ünitesi için bağlantı da konulmamış. Sahneyi makinenin 3 inçlik (7,7 santim) LCD ekranından görerek çekiyorsunuz. Bu ekran hareketli değil, sabit olarak yerleştirilmiş ve makine fonksiyonlarına erişim ekrana dokunarak yapılıyor.

Canon bu kompakt sistem makinesini son EOS modeli olan 650D’deki APS-C boyutlu sensör ile donatmış. Bunun anlamı 18 milyon piksellik “Hibrid CMOS” yapıda 22.3×14.9 mm fiziksel boyutlu, dolayısıyla 1,6x odak çarpanına sahip bir sensör kullanıyor olduğudur. Böyle bir sensörden iyi bir alan derinliği, düşük ışık koşullarında yüksek görüntü kalitesi, geniş dinamik alanı ile zengin renk geçişleri ve ayrıntı beklemek hayalcilik değil.

EOSM Renkler - Aynasızlara Yeni Soluk: Canon EOS M

Sadece 403 gram

Bu 18 milyon piksellik değiştirilebilir objektifli kompakt sistem makinesi kit objektifi ile birlikte her yerde taşıyabileceğiniz kadar küçük. Kit objektif ve pil dahil 403 gram olan ağırlığı da bu iddiayı destekliyor. Başka objektifler taktığınızda bu durum birden değişiyor ki, bu da çok normal karşılanmalı.

Yeni bir sınıfta ilk kez bir model sunuyorsanız elbette bu makineye uyumlu objektif ve yardımcı araçlarınız olacaktır. Canon objektif konusunu yeni bir bayonet standardı ile çözmüş: Makine ile tamamen yeni M-mount objektif serisi kullanılıyor. Şimdilik iki objektif seçeneği var: 22 mm’lik f/2 kit objektif 1,6x optik çarpan nedeniyle 35 mm. standardında 35 mm’ye denk geliyor. Genel kullanım içim sabit odak uzaklıklı bu objektif geniş diyafram açıklığı ile iyi bir seçim. Daha fazla zum gereksinimi için 18-55 mm.lik f/3,5 – 5,6 objektif seçeneği mevcut. Bu da 35 mm standardında kabaca 30-90 mm zum aralığına denk geliyor. Hemen eklemek gerek; bu iki objektifin dışında opsiyonel olarak alabileceğiniz EF-EOS M adaptör ile Canon’un EF ve EF-S serisi objektiflerinin tümünü kullanabiliyorsunuz. Bu da, bir kısmı eski de olsa teorik olarak 70’ten fazla objektif anlamına geliyor. Makinenin magnezyum ve paslanmaz çelik gövdesi bu objektiflerle kullanılabilmesi için gerekli güçlü ve sağlam yapıyı oluşturuyor.

EOSM iki - Aynasızlara Yeni Soluk: Canon EOS M

Video meraklıları da mutlu olacak

Makine, video meraklılarını da mutlu edecek özelliklerle donatılmış. Gövdeye bütünleşik stereo mikrofon ve 1080p full-HD video çekim, video için manuel pozlama, büyük sensör ve geniş objektif yelpazesi ile birlikte düşünüldüğünde geniş yaratıcı olanaklar sunuyor. Hibrid CMOS AF netleme sistemi hem video hem de fotoğraf çekerken hızlı ve kesin netlemeye olanak veriyor. CMOS sensör üzerine yerleştirilmiş bu hibrid sistem hem kontrast saptama, hem de faz farkı saptama yöntemlerini birlikte kullanıyor.

Makine kayıt ortamı olarak SD / SDHC / SDXC bellek kartları yanısıra yeni Ultra High Speed (UHS-I) kartları kullanabiliyor. Dikkat çekenler arasında DIGIC5 görüntü işlemcisi, 25600 değerine zorlanabilen 100 – 6400 ISO aralığı, yüksek ISO değerlerinde noise azaltma özelliği, HDR modu, gece elde çekim modu, akıllı sahne modları, yaratıcı görsel filtre efektleri gibi özellikler yer alıyor. Diğer rakiplar gibi standart P, Tv, Av, M modları yanına yaratıcı sahne modları eklenmiş. Menü dillerinde Türkçenin var olması hoş bir özellik.

 

YORUMLAR

WORDPRESS: 0