Teknoloji köprüsünün altından çok sular aktı ve artık cep telefonu ile fotoğraf çekiyoruz. Peki, profesyonel açıdan baktığımızda bu konu nereye gidiyor?
Yazar: Özgür Çetin
Teknoloji köprüsünün altından çok sular aktı ve artık cep telefonu ile fotoğraf çekiyoruz. Peki, profesyonel açıdan baktığımızda bu konu nereye gidiyor? Cep telefonu fotoğrafçılığı dendiğinde aklıma aralarında benim de bulunduğum bir ekiple 2005 yılında bugünlerde adı pek duyulmayan Sony Ericsson'un K750 modeli ile çekilen fotoğraflardan oluşan sergi aklıma geliyor. Bu projede 2 milyon piksel kamerası bulunan bu telefonla çektiğimiz fotoğraflar sergilenmişti. Tabi 2011 yılını bitirdiğimiz bugünlerde artık 2 milyon piksel kameralı bir telefon kalmadı diyebiliriz.
İşin bu yönü bir tarafa cep telefonu ile fotoğraf çekmek halen tartışılan bir konu. Olaya kişisel açıdan baktığımızda bence bir sorun yok. Sonuçta sokakta, yolda, evde ya da bir başka yerde cep telefonumuzu kullanarak fotoğraf çekiyoruz. Gündelik hayatımızı kaydettiğimiz bu kareleri bazen Facebook'ta, bazen Twitter'da bazen de farklı mecralarda paylaşıyoruz. Fakat konu profesyonel alana geldiğinde durum biraz değişiyor. Bu konu dünyada olduğu kadar ülkemizde de tartışılan bir durum.
Cep telefonu ile profesyonel fotoğraf çekilir mi?
New York Times foto muhabiri olan Damon Winter'ın “Pictures of the Year” isimli yarışmada birçok dalda ödül alması beraberinde bir tartışmayı da getirdi (haberi http://getir.net/sig adresinden okuyabilirsiniz). Aynı yarışmada Yılın Basın Fotoğrafçısı ödülünü de alan Winter, iPhone üzerinde çalıştırdığı Hipstamatic isimli yazılımla çektiği fotoğraflarının da ödül alması tartışmaları alevlendirdi. Ancak bu konuda da bir birlik yok. Yani cep telefonu ile çekilen fotoğrafları fazla manipüle edilmiş bulunlar olduğu gibi normal karşılayanlar da var. Ancak Winter'ın sadece cep telefonu ile fotoğraf çekmediğini belirtelim.
Özellikleri gelişen, kabiliyetleri artan cep telefonları ile fotoğraf çekmede genel olarak bir sıkıntı görmüyorum. Sonuçta ne amaçla olursa olsun fotoğrafın hedefi anı yakalamak ve insanlara bazı duyguları aksettirirken belli mesajlar da vermeye çalışmaktır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık iyiden iyiye fotoğraf makinelerini zorlamaya başlayan cep telefonu kameraları birçok anlamda iş kurtarıcı hale gelmekteler. Elbette birçok ayara sahip bir dijital SLR gibi sonuç vermelerini beklememek gerekiyor. Ancak belge niteliğinde veya hatıra fotoğrafları çekmek için fazlasıyla yeterli olduğunu söylemek de mümkün.
Manipülasyon mu değil mi?
Dijital fotoğrafçılığın ilk geliştiği yıllarda fotoğraflarıma Photoshop'ta en ufak bir müdahaleyi bile 'manipülasyon' olarak nitelendirirdim. Şimdi ise parlaklık, ton düzenlemesi gibi temel düzenlenmelerin mutlaka yapılması gerektiğine inanıyorum. Cep telefonlarının teknik sınırlamalarını göz ardı etsek bile bu tip manipülasyonlar yapıp fotoğrafları olduğundan güzel, daha parlak, daha canlı (özellikle gün ışında) gösterdikleri bir gerçek. Yine de bunu belirterek yayımlama ya da kullanmada bir sakınca görmüyorum.
Konuya biraz daha geniş çerçeveden bakacak olursak karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor: Öyle ya da böyle fotoğraf üretebilen cihaz sayında ciddi bir artış var. Bunların başında da cep telefonları geliyor. Önceleri belli bir zümrenin, belli bir eğitim almış kesimin kullanımında olan fotoğraf, dijital ile bu sınırları epey genişletmişti. Cep telefonu ise bu sınırları geri dönülemeyecek kadar genişletti ve yaygınlaştırdı. Artık kamerasız bir cep telefonunu kimse düşünemiyor ve 2-3 milyon piksel çözünürlük alt sınır olarak kabul ediliyor. Bu bakımdan her anı kaydetmek ve saklamak artık cep telefonları ile mümkün.
Öte yandan cep telefonlarının pratik olması, her yere yanımızda götürebiliyor olmamız, video kabiliyetlerinin gelişmesi (artık bazıları HD yani Yüksek Çözünürlüklü video da çekebiliyor) ve sosyal ağlara anında bağlanabilmesi gibi avantajlarıyla günlük kullanım için pratik bir çözüm olarak karşımıza çıkıyorlar.
Profesyonel anlamda kullanım
Konuya amatör kullanım için baktığımızda çok fazla yoruma gerek yok diye düşünüyorum. Zaten dünyada her gün milyonlarca kare fotoğraf çekip paylaşılıyor. Profesyonel açıdan değerlendirdiğimizde ise sadece cep telefonu ile fotoğraf çekmek teknik olarak mümkün değil. Belki bu şekilde çalışan bir iki fotoğrafçı vardır, ancak profesyonel işler için mutlaka profesyonel ekipman gerekiyor. Belli konularda belli çalışmalarda cep telefonu kullanılabilir elbette. Ama sadece onlarla profesyonel iş çıkarabilmek süreklilik açısından baktığımızda biraz zor görünüyor. Çünkü teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin küçük bir gövde üzerinde bulunan cep telefonu kameraları, belli teknik sınırlamalara sahipler. Küçük sensörün getirdiği yoğun gren (özellikle az ışıklı ortamlarda), harici flaş ve objektif takabilme sorunları ve amaçlarının profesyonel kullanım olmaması önemli engeller.
Ancak profesyonel ekipmanlarla yapılan çekimlere izin verilmeyen yerlerde cep telefonu ile rahatlıkla fotoğraf çekilebildiğini de hatırlatayım. Günü kurtarmak anlamında cep telefonları profesyonellere birçok fırsat sunabiliyor.
Uzun lafın kısası
Cep telefonu ile fotoğraf çekilir ve birçok alanda bu fotoğraflar kullanılabilir. Mesele anı yakalama ve belgesel niteliğinde kareler çekmekse cep telefonları bunu fazlasıyla yapabiliyor. Profesyonel açıdan bakıldığında ise cep telefonun belli sınırlara sahip bir cihaz olduğunu unutmamak gerektiğini düşünüyorum. Belli noktalarda, belli konularda cep telefonu ile çekilen fotoğraflar kullanılabilir. Daha üst düzey beklentilerin ise profesyonel ekipmanlarla sağlanabileceğini unutmamak lazım.
YORUMLAR