Açıklanan araştırma sonuçlarına göre katılanların yarısından çoğu evlerinde korunması gereken en az üç ya da daha fazla cihaza olduğunu belirtirken, %45' i ise en çok fotoğraf ve videolarını kaybetmekten korktuğunu dile getiriyor.
PC ve Akıllı Telefonlarda Hızla Çoğalan Dijital Dosyalarını Kaybedenlerin %11'i Dosyalarını Kurtarmak için 500 Dolar ve Üzerinde Ödeme Yapmaya Hazır.
Acronis sponsorluğunda gerçekleştirilen Dijital Verilerin Korunması ve Kullanıcı Farkındalığı araştırmasının sonuçları, kullanıcılar için PC ve akıllı telefonlardaki dijital verilerin cihazlardan çok daha değerli olduğunu ortaya koyuyor.
Hibrid bulut veri koruması alanının lideri Acronis'in sponsorluğunda son kullanıcılarla gerçekleştirilen küresel araştırma bilgisayar, akıllı telefon ve tabletlerde yer alan dijital verilerin kullanıcılar açısından önemini ortaya koyarken, söz konusu verilerin korunmasına yönelik kullanıcı tutumlarına ilişkin bilgi de veriyor. 31 Mart Dünya Yedekleme Günü'nde açıklanan araştırma sonuçlarına göre araştırmaya katılanların yarısından çoğu evlerinde korunması gereken en az üç ya da daha fazla cihaza olduğunu belirtirken, %45' i ise en çok fotoğraf ve videolarını kaybetmekten korktuğunu dile getiriyor. Katılımcılar ayrıca, verilerin yedeklenmesinde güvenlik ve gizliliğin temel gereksinimler olduğunu da söylüyor.
Kişisel verilerin korunmasında öne çıkan endişeler
Kullanıcıların veri kaybetmeye yönelik endişeleri artık sadece donanım sorunları ya da yanlışlıkla dosyaların silinmesi ile sınırlı değil. Talep edilen para ödeninceye kadar bilgisayara ve içindeki verilere erişimi bloklayan bir çeşit zararlı yazılım olan Ransomware gibi siber tehditler, iş dünyasının yanı sıra bireysel kullanıcıların da korkulu rüyası. Amerika Birleşik Devletleri'nde FBI ve kar amacı gütmeyen Ulusal Beyaz Yakalı Suç Merkezi'nin iş ortaklığı ile hayata geçen Internet Suçları Şikayet Merkezi'ne Nisan 2014-Haziran 2015 tarihleri arasında 992 CryptoWall ilişkili (ransomware) şikayet kaydı iletildiği ve saldırıya maruz kalanların toplamda 18 milyon Amerikan Doları zarara uğradığı belirtiliyor. Bu tür saldırılar karşısında en etkin kurtarma araçlarından birisi de hiç kuşkusuz verilerin yedeklenmesidir.
Acronis'in Google Son Kullanıcı Araştırmaları desteği ile gerçekleştirdiği Dijital Verilerin Korunması ve Kullanıcı Farkındalığı araştırmasına Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, Almanya, Fransa, Japonya ve Avustralya'dan 4.000'i aşkın kullanıcı katıldı. Kullanıcıların veri korumasına yönelik davranış biçimlerinin belirlenmesine odaklanan araştırmanın sonuçları aşağıdaki temel bulguları ortaya koyuyor:
- Veri korumasında en önem verilen özellikler güvenlik (katılımcıların %30'u), kullanım kolaylığı (katılımcıların %36'sı) ve gizlilik (katılımcıların %26'sı)
- Katılımcıların %46'sının evinde üç ya da daha fazla cihaz (PC, dizüstü, akıllı telefon, tablet) bulunuyor
- Halihazırda katılımcıların %38'i verilerini harici disklere, %30'u ise buluta yedekliyor
- Katılımcıların %58'i yedekleme için geceyi tercih ederken, %27'si ise TV seyrederken yedekleme işlemini gerçekleştiriyor.
Yeni bir kategori: "ailelerdeki veri koruma sorumlusu”
Ortalama üç ya da daha fazla cihazın bulunduğu evlerde giderek büyüyen yeni trend aileye ilişkin ortak verilerin korunmasından bir bireyin sorumlu olması. Mobil cihazlardan çekilen fotoğraflar, videolar, indirilen müzik dosyaları, aileyi ilgilendiren taralı dokümanlar hızla artarken, veri korumasından sorumlu aile bireyleri olası veri kayıplarına karşı önlemler alıp, gerekli hazırlıkları yapıyor ve ailenin ortak verilerinin güvenle saklanacağı ortamı hazırlıyor.
3 basit adımla veri korumanızı güçlendirin!
Kullanıcılar kendilerine ya da ailelerine ait fotoğraf, video, önemli dokümanlar gibi dijital dosyaların güvenlik ve gizliliği sağlanarak güvenle saklanması için aşağıdaki uygulaması basit, düşük maliyetli önerileri dikkate alabilir:
- Kendinize ya da ailenize ait kritik verileri, dokümanları, fotoğraf ve videoları her zaman yedekleyin.
- İşletim sisteminizi en güncel sürümde kullanın, zira güvenlik yamaları ve yazılım güncellemelerinin uygulanmış olması önemlidir.
- Bilmediğiniz kaynaklardan gönderilen e-postaların açılması ya da linklerin tıklanması konusunda dikkatli olun, Ransomware zararlı yazılımı ya da bir oltalama tehdidi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
YORUMLAR