Mısır’da firavunlar, Piramitler, Kahire Müzesi ve onlarca efsanevi hikaye ile gördüğümüz binlerce fotoğraf ve seyrettiğimiz birçok film bu bölgeyi gezginler ve tabi fotoğraf severler için her zaman ön plana çıkaran öğelerden olmuştur.
Yazı ve Fotoğraflar: Ömer Serkan Bakır
Mısır’da firavunlar, Piramitler, Kahire Müzesi ve onlarca efsanevi hikaye ile gördüğümüz binlerce fotoğraf ve seyrettiğimiz birçok film bu bölgeyi gezginler ve tabi fotoğraf severler için her zaman ön plana çıkaran öğelerden olmuştur. Kahire’ye gitme fikri oluştuktan hemen sonra araştırmalara başladık ve ortalama 4-5 günlük bir süre için Kahire’ye nasıl gidebileceğimizi ve nerelerde kalabileceğimizi araştırdık. Önümüzde fazla vakit olmadığı için bireysel olarak uçak bileti almaya kalkıştığımızda çok yüksek fiyatlarla karşılaştık. Bunun dışında Kahire’de 3 ve 5 yıldızlı otellerin hemen hepsi tur şirketleri ile çalıştıkları için kişisel rezervasyonları ya yapmıyorlar ya da duymak istemeyeceğiniz rakamlar istiyorlar. Durum böyle olunca bizde Türkiye’den gayet makul bir fiyata bir tur şirketi ile birlikte Kahire’ye gitmeye karar verdik.
Gidilecek yerleri önceden belirleyin
4 gece 5 gün süresince sadece Kahire’de dolaşıp fotoğraf çekebilecektik. Turla olan bağlantımız sadece uçak ve otel rezervasyonları ile sınırlıydı. 20 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip Kahire’de sorunsuz dolaşabilmek ve zamanınızı en verimli şekilde kullanmak için araştırma yapıp, gideceğiniz noktaları önceden belirlemeniz şart. Biz de internette Kahire’de gezilecek noktalarla ilgili biraz bilgi topladıktan sonra, Sevgili dostumuz Turgay Tuna’nın “Ahlan ve Sahlan Kahire” adlı kitabını okuduk ve sonrasında kendisinden Kahire ile ilgili pek çok detay ve bilgi aldık.
“Ahlan ve Sahlan Kahire” kitabını kaleme alan Turgay Tuna, yıllarca Kahire'de yaşamış, genel olarak Mısır'a, özel olarak da bu kente ait binlerce fotoğraf çekmiş, binlerce kilometre yol yapmış, değerli bir profesyonel rehber. Eski Mısır uzmanı olan Turgay Tuna, Firavunlar döneminden bugünün Müslüman Kahire’sine kadar, kentin tarih içinde yolculuğunu çok özel bilgilerle donatarak anlatıyor. Yolunuz bir gün Kahire’ye düşerse bu keyifli kitabı okumadan yola çıkmayın!
Yavaş yavaş…
Mısır’a Türkiye’den ya da Kahire havaalanından vize alabilirsiniz. Havaalanında uçaktan indikten sonra karşınıza çıkan banka vezneleri aynı zamanda 15 dolar karşılığında vize pullarını da satıyor. Bu pulları alıp kendi pasaportunuzdaki vize sayfasına yapıştırdıktan sonra pasaport kontrol kuyruğuna girebilirsiniz. Beni uyarmışlardı, ben de sizi uyarayım! Mısır’da aceleniz olmasın… Çünkü bu insanlar gayet sakin ve çoğu yerde problemlere “hallederiz abi” mantığı ile yaklaşan insanlar. Hatta Türk olduğunuzu öğrendiklerinde ağızlarından ilk çıkan kelimeler “yavaş yavaş” oluyor. Sanırım bizim biraz aceleci olduğumuza vurgu yapıyorlar.
Kahire karışık, sıkışık, sıcak, tozlu, bazen bunaltıcı bazen ferahlatıcı ama görülmeye değer bir şehir. Kahire’de otellerin bulunduğu pek çok farklı bölge var. Benim size tavsiyem şehir merkezine yakın bir otelde kalmanız. Böylelikle birçok yere yürüyerek bile gidebilirsiniz. Trafiğin arapsaçı olduğu bu şehirde, kornaların susmadığı kavşaklarda trafik ışıklarının çaresizliği ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Ulaşım için taksi ve yolunuz üzerindeyse metroyu sorunsuzca kullanabilirsiniz. Şehirde iki tip taksi var. Biri, her yanı vuruk içerisinde siyah renkli ve eski olanlar, bir diğeri beyaz renkli, daha düzgün ve içerisinde taksimetresi olanlar. Taksimetre çoğu zaman süs gibi duruyor. Nereye giderseniz gidin önce pazarlık yapmanız şart. Kahire içinde yakın sayılabilecek mesafeler için 10 pound (LE) ya da 2 dolar (5.5 pound = 1 dolar), daha uzak mesafelerde ise 20-30 pound karşılığında taksiler sizi istediğiniz yere götürecektir. Tabi pazarlıktan sonra… Ülkede satın alacağınız hizmet ya da ürün karşılığı pazarlık etmeniz şart. Alışveriş yaparken size söylenilenin yarısını teklif ederseniz pazarlık uzamadan bitmiş olur. Ancak söylenilenin üçte birini teklif ederseniz pazarlık biraz daha uzar. Sonuçta sizin verdiğiniz ilk rakama yakın bir yerlerde anlaşmanız çoğu zaman mümkün.
Kahire’de görülecek yerler
Kahire’de görülecek yerlerin başında tabi ki Piramitler sayılabilir, sonrasında da Kahire Müzesi… Bu iki yer için uzun bir zaman dilimi ayırmaya çalışın. Öğleden önce Piramitleri, öğleden sonra da Kahire Müzesi’ni gezebilirsiniz. Piramitlere ulaşmak için bir taksi ile bulunduğunuz yere göre 30-40 pound arası bir rakama anlaşabilirsiniz. Kahire’nin güneyinde Giza’da bulunan piramitlerin en büyüğünü Yunanca adıyla Firavun Keops yaptırmıştır. Keops Mısırlılarca Khufu olarak adlandırılır. Keops Piramidi’nin taban kenarları yaklaşık 230 metre ve yüksekliği 146 metredir. Ama dış kaplaması aşındığı için bugün yüksekliği 10 metre daha düşüktür. Kayalık bir zemine oturan piramidin dış bölümü kireç taşı ve granitten yapılmıştır. Tüm yapıda her biri ortalama 2,5 ton ağırlığında toplam 2,5 milyon taş blok kullanılmıştır.
Keops’un ardından Kefren ve Mikerinos tarafından yaptırılan öbür ünlü iki piramit, ilkine göre daha küçüktür. Her üç piramit de yağmalanmış oldukları için içlerindeki eşyaların çoğu kaybolmuştur.
Kahire Müzesi
Piramitlerin büyüleyici ve şaşırtıcı yapılarının hemen sonrasında Tahrir Meydanı’ndaki Kahire Müzesi’ni gezmeniz kafanızdaki pek çok eksik parçayı tamamlayacaktır. Ancak müzenin kapısında sizi bir sürpriz bekliyor. İçeriye fotoğraf makinesi sokulmuyor! (En azından biz gittiğimizde böyleydi.) Bu duruma tepki göstermeme rağmen makinelerin kapalı olarak çantamda durmasına bile izin vermediler ve istemeye istemeye çantaların bırakıldığı bir odaya teslim edip müzeyi gezmeye ancak öyle başlayabildik. Kahire Müzesi Mısır’ın antik dünyasının kalbi niteliğinde… Size tavsiyem gitmeden önce ya da oradan satın alacağınız küçük bazı kitaplarla biraz bilgi edinin. Müze hem boyutu ve hem de içerisindeki on binlerce inanılmaz eser sayesinde günlerce gezilebilir. Biz fotoğrafta çekmediğimiz için önemli yerlerini görüp, hızlı bir yürüyüşle yaklaşık 3-4 saatte keyifle gezdik. Kahire Müzesi içerisinde o kadar çok detay ve hikaye var ki nereye bakarsanız sizi binlerce yıl geriye götürmeye yetiyor. Ama bir tanesi var ki sadece adını bile duyduğunuzda heyecanlanmanıza sebep olabilir. Firavun mezarlarından soyulmadan günümüze ulaşabilmiş, Tutankamon… Dünya tarihinin en büyük arkeolojik keşiflerinden biri sayılan Tutankamon’un mezarının ortaya çıkarılmasıyla birlikte tüm hazinesi günümüze kadar ulaşan tek firavun. Mısır tarihi içerisinde önemli bir firavun olmayan Tutankamon, genç yaşta hayata gözlerini yummuş. Tutankamon'un mezarını 1922 yılında İngiliz arkeolog Howard Carter bulmuş. Tutankamon’un mezarı Krallar Vadisi'nde yer almaktadır. Mumyası haricinde mezardan çıkarılanlar ise Kahire Müzesi’nde sergilenmektedir. Unutmadan, ayrıca mezara giren ilk kişilerin ateşli bir hastalıktan teker teker ölmesi de firavunun laneti adında bir hurafe başlatmıştır.
…ve daha pek çok mekan
Tabi ki Kahire’de görülecek yerler sadece Piramitler ve Kahire Müzesi ile sınırlı değil. Eski Kahire (Old Cario – Misr el-Qadima) bölgesi birbirinden ilginç yapısı ile birçok kilise ve sinagogu içinde barındırıyor. Bunlardan en önemlileri; St. Barbara, St. Sergius, St. George (Mari Girgis), Ben Ezra ve tabi Kıpti Müzesi (Coptic Museum).
Sonra mutlaka yarım gününüzü Kahire Kalesi (The Citadel – El Qalaa) içerisindeki Mohammed Ali Paşa Cami, Soliman Paşa Cami, El-Nasir Mohammed Cami ve Askeri Müze ile kale dışında bulunan El-Rifai ve Sultan Hassan Cami’yi görmeye ayırın.
Bir başka gün İslam dünyası çok önemli bir yere sahip El-Azhar Camisi, Sayedna el-Husseyn Camisi, El-Muayyad Camisi ve çevresi ilginizi çekecek pek çok unsuru bir arada bulunduruyor. Yine aynı çevredeki Bab Zuwelia kapısını mutlaka görün ve çok küçük bir ücret karşılığında biraz dar ve karanlık olan minarelere çıkıp fotoğraf çekmeye çalışın.
El-Azhar Camisi’nden yolun karşısına geçerseniz ünlü Han El Halili’ye (Khan El-Khalili) ulaşmış olursunuz. Burası bizim Tahtakale, Eminönü tarzında sokakları olan ve aradığınız her türlü şeyi bulabileceğiniz ve bazı sokakları sadece hediyelik eşya satan dükkanların bulunduğu bir bölge. Esnaf biraz değil, bir hayli yapışkan ve kurtulmak bir hayli zor.
Kahire Notları:
* Kahire müzesi giriş: 60 LE, Mumyalar odası: 100 LE
* Piramitler bölgesi giriş: 60 LE
* Şehir içerisinde taksi ücreti yaklaşık: 10 LE
* Uzak mesafeler için yaklaşık taksi ücreti: 30-50 LE
* 1 saatlik Feluka (yelkenli tekne) gezintisi: 50 LE
* Taksiyle binmeden önce pazarlık edin
* Tanımadığınız kişilerle diyaloga girmeyin, size mutlaka bir şeyler satmaya çalışacak ya da bahşiş isteyecektir.
* Cebinizde mutlaka bahşiş için bir miktar para bulundurun.
* Nil kenarındaki teknelerde güzel restorantlar bulabilirsiniz. Fish Market’e gitmenizi tavsiye ederim.
* Piramitlerde deve üzerinde fotoğraf çektirmeye niyetlenmeyin. Size pahalıya patlayabilir.
* Kahire’de dolaşırken telaşlı ve aceleci olmayın. Çünkü bu hiçbir işe yaramaz.
* Sinirli olmayın ve kimseyle tartışmayın.
* Fotoğraf karenizin içerisine giren çoğu kişinin sizden bahşiş isteyeceğini unutmayın.
* Kalabalık yerlerde çantanıza ve cüzdanınıza dikkat edin.
* Temizlik şartları bizdekinden çok farklı olduğundan kişisel hijyen malzemelerinizi mutlaka yanınızda taşıyın.
* Emin olmadığınız hiçbir yerde yemek yemeyin. Açık su içmeyin.
* Pazarlık yaparken üçte birini veya yarısını teklif edin.
* Karşıdan karşıya geçerken dikkatli olun. Trafik ışıkları çoğu yerde işe yaramıyor.
* Tahrir Meydanı yakınlarındaki El Felfela restoranına mutlaka gidin.
* Han El Halili’de 200 yıllık geçmişe sahip Fishawy Kahvesi’nde naneli çay için.
* Bu yazı 2010 yılında yazılmıştır.
YORUMLAR
That’s really interesting. Thanks for posting all the great information! Had never thought of it all that way before.
yavas yavas tabiri futbolcu hasan şaş yavaş yavaş esprisidir bızım yavas oldgz degıl ısırda yasıyorum ben:)