Kablosuz fotoğraf aktarma

Bu yazımızda kablosuz fotoğraf aktarma teknolojilerini ele alıyoruz. Fotoğraf çekenler için eldeki görüntülerin aktarılması çok önemlidir. Bunun içinde genelde bellek kartlarını makineden çıkarıp, kart okuyucular yardımı ile içindekileri bilgisayara aktarırız. Bir diğer yöntemse kablo yardımı ile fotoğrafları aktarmaktır. Temel olarak bu iki yöntemin dışında daha çok profesyonellerin rağbet ettiği bir üçüncü seçenek de vardır: Kablosuz aktarım.

Canon Connect Station CS100
Toshiba FlashAir Wi-Fi SDHC Kart
Yeni nesil kablosuz ağ çözümü AirStation 1750

Yazar: Özgür Çetin

Bu yazımızda kablosuz fotoğraf aktarma teknolojilerini ele alıyoruz. Fotoğraf çekenler için eldeki görüntülerin aktarılması çok önemlidir. Bunun içinde genelde bellek kartlarını makineden çıkarıp, kart okuyucular yardımı ile içindekileri bilgisayara aktarırız. Bir diğer yöntemse kablo yardımı ile fotoğrafları aktarmaktır. Temel olarak bu iki yöntemin dışında daha çok profesyonellerin rağbet ettiği bir üçüncü seçenek de vardır: Kablosuz aktarım.
Dijitalin yaygınlaştığı ilk yıllarda üst düzey profesyonel fotoğraf makinelerinde bulunan bir özellikti kablosuz aktarım. Genelde özel aksesuarlar yardımı ile kullanılabilen bu özellik, 3-5 bin dolarlık profesyonel fotoğraf makinelerinde bulunurdu.

screen x2 pro 1.2v 300x128 - Kablosuz fotoğraf aktarma

Kablosuz Aktarım Özelliği
Yukarıda da genel olarak bahsettiğim gibi bu özellik üst düzey fotoğraf makinelerinde bulunuyor. Ve kullanım için mutlaka özel aksesuarını satın almanız gerekiyor. Ağırlıklı olarak konuya yaklaşmanın mümkün olmadığı ama bir şekilde fotoğraf makinesinin konulabildiği yerlerde (bazı vahşi doğa çekimleri, futbol karşılaşmalarında kalenin içi, basketbolda potanın üstü) bu teknoloji çok işe yarıyor. Makinesini uygun bir konuma yerleştiren fotoğrafçı, sonuçları bilgisayarına aktarak anında merkeze geçebiliyor. Bu sayede kaleye gelen gol birkaç dakika sonra tüm abonelere servis edilebiliyor.

Bağlı cihazlar
Teknolojinin gelişimi, ihtiyaçların çeşitlenmesi farklı çözümlerin de ortaya çıkmasına neden oldu. Bunlardan ilki kompakt modellerin de bir şekilde ‘connected’ yani bağlı hale gelmesiydi. Bunun için ilk yöntemlerden biri kablosuz ağlara bağlanmak oldu. 3-4 yıl geriye gidecek olursak ilk örnekler genelde kablosuz ağlara bağlanan modellerdi.
Hatta Nikon olayı biraz abartıp üzerinde doğrudan ethernet bağlantısı olan P6000 isimli bir model bile üretmişti. Neyse ki bu konuda ısrarcı olmadı ve dijital fotoğraf tarihinde (muhtemelen) ilk ve tek ethernetli model P6000 olarak tarihe geçti.
Kablosuz ağlara bağlanan modellerin bir kısmı bazı özel adreslere bir kısmı ise istediğiniz bir e-posta adresine fotoğrafları gönderebiliyor. Genelde hep aynı mantıkla çalışan bu cihazları sürekli kablosuz ağ modunda tutmak pil ömrünü azaltacağından genelde özel bir menüden giriliyordu bu özelliklere.

Direct Mode Eye Fi 300x120 - Kablosuz fotoğraf aktarma

Eye-Fi
Bu alandaki bir diğer ilginç çözüm ise Eye-Fi isimli bellek kartından geldi. Standart bir SD kart görünümü ve ebadında olan bu ürün, kablosuz aktarım özelliğine sahip. 2-3 yıldır piyasada olan Eye-Fi’ın farklı kapasite ve özelliklerde versiyonları bulunuyor. Eye-Fi’yı fotoğraf makinesine takıp, yakındaki bir bilgisayara yazılımını yükleyerek çekilen fotoğrafların anında bilgisayara aktarılmasını sağlayabiliyorsunuz. Ancak Eye-Fi’ın en önemli handikapı fotoğraf makinesinin donanımsal olarak desteğine ihtiyaç duyması. Bu yüzden her fotoğraf makinesi ile istediğiniz gibi kullanamıyorsunuz. Fotoğraf makinenizin Eye-Fi desteği olması gerekiyor.

Kendinden kablosuz ağ desteği sunan kartlar
Yaklaşık bir ay önce Toshiba’nın duyurduğu kablosuz ağ desteği sunan bellek kartları ile Eye-Fi’ın bu alandaki tek olma özelliği de ortadan kalktı. Toshiba’nın sunduğu bu özellige sahip bellek kartları ise önümüzdeki yıl piyasaya sürülecek. Resmi bir bilgi olmasa da bu bellek kartlarının da bir tür donanım desteği isteyeceği de tahmin ediliyor.

WFT E4 II 300x165 - Kablosuz fotoğraf aktarma

Gerekli mi?
Kablosuz fotoğraf ya da video aktarma teknolojisi bence şu anda çok gerekli değil. Ama ek bir özellik olarak sunulmasında da bir sakınca görmüyorum. Ancak bunun da bir bedelinin olduğunu ve cihazın fiyatını artırdığını belirtmek de isterim. Bu ihtiyaç biraz ne yaptığınıza bağlı. İşiniz kablosuz bağlantıyı gerekirtiriyorsa böyle bir cihaz almakta fayda var. Aksi takdirde paranız zayi olacaktır.

Son yıllarda giderek yaygınlaşan bir teknoloji olan kablosuz fotoğraf aktarımı teknolojisi kullanıcıların işini kolaylaştırıyor. Ancak şimdilik biraz niş bir özellik olarak kalan bu teknolojinin önümüzdeki yıllarda farklı çözümlerle de karşımıza çıkacağını tahmin ediyorum. 

YORUMLAR

WORDPRESS: 0