Dünyanın en büyük fotoğraf fuarı olan Photokina bu yıl 18-23 Eylül 2012 tarihleri arasında Almanya'nın Köln şehrinde düzenleniyor. Photokina'nın tanıtımı için Viyana'da yapılan basın toplantısında çeşitli ülkelerden davetli gazetecilerle birlikte biz de bu özel toplantıyı yerinde izledik.
Yazar: Merih Akoğul
Almanya’nın Köln kentinde yapılan Photokina fuarı, dünyanın sektöründeki en büyük buluşması olarak her iki yılda bir fotoğraf dünyasının nabzını tutmaktadır. Özellikle son 15 yılda dijital teknolojideki inanılmaz evrimin uzantılarını en hızlı biçimde uygulamayı bilen fotoğraf, bugün sektöründeki gelişmeleri insanlığın hizmetinde başarıyla kullanıyor.
Her iki yılda bir yalnızca Almanya’nın değil, dünyanın farklı bölgelerinden buraya gelen fotoğraf tutkunlarının sektördeki yenilikleri ilk kez kucakladığı yer olma özelliği taşıyan Photokina, bu yıl da 18-23 Eylül tarihleri arasında görüntüleme dünyasının yeniliklerini konuklarıyla bu beş günlük süre içinde paylaşacak.
Fotoğraf ve görüntüleme branşının tamamını kapsayan uluslararası öncü bir fuar olan Photokina, resimli medya, görüntüleme teknolojileri ve pazarlamanın da içinde bulunduğu, amatörlere ve profesyonellere de aynı anda ve en güçlü tonda seslenebilen en büyük uluslararası etkinliktir.
Mayıs ayında Koelnmesse Fuarcılık kuruluşunun Avusturya Temsilciliği tarafından Viyana’da yapılan ön toplantıyla tanıtılan bu dev etkinlik, aslında bir ihtisas fuarı olarak büyük bir üne sahiptir. Viyana Sofitel’de gerçekleştirilen toplantıda Avusturya, İsviçre, Türkiye, Romanya, Slovenya, Hırvatistan ve Bulgaristan’dan davetli olarak gelen gazeteciler, fuar hakkında Koelnmesse GmbH Genel Müdür Yardımcısı Markus Oster ve Fotoğraf Sanayi Derneği Genel Müdürü Christian Müller-Rieker’in fuarla ilgili geniş kapsamlı açıklamalarını dinlediler. Fuarın Avusturya Temsilcisi F.Walter Gesell’de yalnızca toplantıda yaptığı sunumla değil, başarılı ev sahipliğiyle de büyük takdir topladı. Koelnmesse GmbH Türkiye Temsilcisi Tezulaş Danışmanlık Hizmetleri’nden Demet Tezulaş ile birlikte katıldığımız bu toplantıda, fotoğraf adına gerçekleşecek birçok etkinliği detaylarıyla öğrenme şansına sahip olduk.
Sunum notlarına göre, bugün, dünyada cep telefonlarından fotoğraf da çekebilen kameralara kadar farkı biçimlerde dolaşımda olan fotoğrafların sayısı istatistiksel olarak 4.4 milyara ulaşmış. Aynı zamanda yine yapılan araştırmalara göre 2011 yılında satılan fotoğraf makinesi sayısı 140 milyon civarındaymış.
Hem fotoğraf makinelerindeki son yıllarda gözlemlenen olağanüstü teknolojik gelişim, hem de satış sayılarıyla bu sektörün inanılmaz biçimde büyüdüğü önemli bir gerçekliktir artık. Gerçekten de, fotoğraf makinelerin sahip olduğu bu yeni ve çarpıcı özellikler sayesinde arz, talebi belirleyerek günlük yaşamdaki fotoğraf kullanımı artırmış ve büyük bir talep patlaması oluşmuştur. Photokina, teknik yeniliklerin dünyaya tanıtılmasının yanında açılan fotoğraf sergileri, sosyal projelerin sergilenmesi, tıp ve bilimsel fotoğraf çekimi üzerine atölye çalışması ve konferanslar gerçekleştirilmesi yoluyla farklı dallarda görev yapan insanlara da uzmanlık konularına yardımcı olabilecek çözümler sunmaktadır.
Fotoğrafın artan çeşitliliğin kaynağında sadece değişen dünyanın paralelinde yeniden saptanan görüntüler değil, 3D ya da HD teknolojisindeki yenilikler de etken olmakta, görme biçimleri konusunda insanlığa yepyeni olanaklar sunulmaktadır.
Bu yıl Photokina’nın öne çıkan özelliklerine baktığımızda; adına bu büyük fuarın düzenlendiği fotoğrafın dünyadaki önemli teknolojik gelişmelerinin tanıtılması dışında, programda yer alan önemli etkinlikler de görüyoruz. Japon basın fotoğrafçılarının Tsunami sonrası “Hayattayız” isimli sergisi, son zamanların bu en önemli doğa olayına fotoğraflar üzerinden adeta bilgece bir yanıt verirken, ünlü Alman fotoğrafçı Uwe Ommer’in uzun zamandır üzeinde çalıştığı ve değişik ülkelerde gençleri aileleriyle birlikte iki farklı karede çektiği “Teens&Families” serisi de görülebilecek.
Sinema dünyasında bir ilke öncülük eden Matrix filminde elde edilen efektin fotoğraf üzerinden kare kare sağlandığı herkes tarafından biliniyor. Bu yıl Matrix’in daha küçük bir versiyonu olarak 360º görüntü amaçlı18 makine ile yapılan Matrix halkası, uygulamalı olarak izleyicilerle paylaşılacak ve teknoloji meraklılarının kaçırmaması gereken bir deneyim olacak. Analogdan vazgeçmeyenler, Lomo makinelere sarılmaya devam ediyorlar. Almanya’nın analog haritasının çıkarılması için kollar sıvanmış durumda. Köln Tren İstasyonu’ndan Katedral’e kadar 1.000 m2’lik Lomo yer haritası 150.000 fotoğrafla oluşturulacak.
Bu yılın ilgiyle beklenen en önemli sunumlarından biri de ünlü Leica firmasının “Hall 1” binasını özel olarak tasarlayarak yapacağı büyük tanıtım olacak. Hasselblad, Canon ve Sony firmaları da yarışma sonuçlarını burada açıklayacaklar.
Fotoğraf meraklılarına önerimiz, 18-23 Eylül 2012 tarihlerini Photokina’ya gitmek için ajandalarına işaretlemeleridir.
YORUMLAR