Parasoleyler ne işe yarar?

Objektiflerin uç kısmına takılan plastik ve metal bir parça olan Parasoley (Lens Hood), objektifin görüş alanının dışındaki bir ışık kaynağından gelen ışınların objektifin içine girmesini engellemek amacıyla kullanılır. Uç açılardan gelen istenmeyen ışık, optik elemanlardan yansıyarak fotoğrafta zaman zaman parlamalar (flare) oluşmasına neden olabilir.

Müzik Grubu Fotoğraflamak
Etkileyici Lale Fotoğrafları Çekmek İçin…
Evden Çalışanlar için Güvenli Ağ İpuçları

Yazar: Melih Adalı

Parasoleylerin, objektifimizi darbelere, temas ve çizilmelere, yağmur taneciklerine ve toza karşı koruma sağlaması nedeniyle de ekstra bir faydası daha vardır.

HB 40 - Parasoleyler ne işe yarar?

Objektiflerin uç kısmına takılan plastik ve metal bir parça olan Parasoley (Lens Hood), objektifin görüş alanının dışındaki bir ışık kaynağından gelen ışınların objektifin içine girmesini engellemek amacıyla kullanılır. Uç açılardan gelen istenmeyen ışık, optik elemanlardan yansıyarak fotoğrafta zaman zaman parlamalar (flare) oluşmasına neden olabilir. Objektife giren başıboş ışık aynı zamanda fotoğrafın genel kontrastlığını düşürerek elde ettiğimiz görüntüyü olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Parasoleyin büyüklüğü objektifin görüş açısına, dolayısıyla odak uzunluğuna göre değişmektedir. Parasoley uç açılardan giren ışığı engelleyecek kadar uzun, ama objektifin görüş alanına girmeyecek kadar da kısa olmalıdır. Aksi takdirde elde edilen görüntünün köşelerinde kararmalar (vignetting) oluşacaktır. Bu yüzden geniş açı objektiflerin parasoleyleri daha kısa, tele objektiflerin ise daha uzun olarak dizayn edilebilir. Parasoleyler basit silindirik ya da konik şekilli olabileceği gibi, taçyaprağı (petal) şeklinde de olabilmektedir.

Parasoleyler çoğunlukla takılıp çıkarılabilir yapıda olmasına rağmen, çok az da olsa objektifle bütünleşik olarak bulunabilmektedir. Kaybedilmeye müsait yapıda olmasının yanında, orijinalinin bulunması zor ve genellikle pahalı olduğundan dikkatle muhafaza edilmesinde fayda vardır. 

AF S 14 24 - Parasoleyler ne işe yarar?

Parasoleyler hangi durumlarda kullanılır?

Parasoleylerin sürekli olarak objektife takılı olarak bulundurulması tavsiye edilebilir, çünkü istenmeyen ışık kaynağı güneş olabileceği gibi diğer ışık kaynakları da olabilir. Buna istisna bir durum ise, bazı durumlarda fotoğraf makinenizin tümleşik flaşını kullanırken flaş ışığının parasoley tarafından bloke edilerek fotoğrafta gölgeli bir bölgenin oluşmasıdır. Böyle bir etki gözlemlendiğinde parasoley çıkarılarak çekim yapılmalıdır. Ayrıca Parasoleylerin objektifimizi darbelere, temas ve çizilmelere, yağmur taneciklerine ve toza karşı koruma sağlaması nedeniyle ekstra bir faydası da vardır.

Filtre ile birlikte kullanım sırasında dikkat edilmesi gereken nokta, filtrenin objektif camından daha ileride bir noktada bulunmasından dolayı parasoleyin yeterli blokajı sağlayamama olasılığıdır. Bu gibi durumlarda yanlardan gelen ışığı elimizle ya da bir kartonla kapamak parlamaların önüne geçmemizi sağlayabilir.

Kendi Parasoleyini Kendin Yap!

Satın aldığınız objektifle beraber parasoleyi yanında verilmediyse üzülmeyin. Görünüşten çok pratikliğe önem verenlerdenseniz çözüm size bir A3 kağıt, biraz bant, bir de makas kadar yakın. Ancak baştan uyaralım, ilkokulda elişi ödevlerini annesine yaptıranlarsanız, bugün biraz zorlanacaksınız.

Kağıda şekil vererek geçici parasoleyler yapmak aslında zorda kalan profesyoneller tarafından uzun süredir uygulanan pratik bir yöntem. www.lenshoods.co.uk sitesindeki arkadaşlar ise bu işlemi sistematik bir hale getirmiş ve Canon, Nikon, Pentax, Olympus, Sigma, Tamron ve Tokina marka yüzlerce farklı objektife spesifik ve yazıcılardan çıktı alabileceğiniz parasoley kalıplarını sitelerine eklemişler. Tek yapmanız gereken, parasoleyini yapmak istediğiniz objektife özel dosyayı bastırmak ve daha sonra makas ile dikkatlice kesip yapıştırıcı bant ile lensinize tutturmak. İşte size hafif ve kolayca takılıp çıkartılabilen, kullanışlı bir parasoley. Hepsinden önemlisi ise sadece bir kağıt ve bir bant fiyatında olması, yani bedava.

 

YORUMLAR

WORDPRESS: 0